Жена ли си, човек ли си? Kакво си? Спорно е. Знам, че си каквото се налага, когато се налага. Наричали са те с много и различни имена, надявам се все хубави, но не винаги е така. Играеш много роли, носиш много шапки, държиш много дини под мишниците си, понякога дори ги жонглираш, налага се. Все пак, когато погледнеш там долу, знаеш, че си жена. Когато погледнеш там горе, знаеш, че си силна, налага се.

Светът ти налага да си много неща и не ти оставя време да мислиш какво ти искаш да си, коя ти искаш да си. Налага се да си силна, защото искаш да се справиш с всичко, което се очаква от теб като жената, за да имаш време за човека в теб. Искаше да имаш избор, сама си го извоюва. Но какъв е смисълът, когато някой ти казва „Да, ще упражниш своя избор, но първо… Дръж се като жена. Спазвай приличие. Намери си мъж. Влез в сериозна връзка. Омъжи се. Устрой се. Помисли за деца. Роди деца. Отгледай децата.“ Защото аз ТРЯБВА да съм първо жена, а после човек… Ако остане време.   

Сякаш само когато отметна целия тези списък светът, обществото и семейството ми ще ме оставят да си правя свободно изборите за собствения ми живот. Лошото е, че за този списък е нужен цял един живот. „Марта, ти изпълни мисията на своя земен път,  на 60 си, вече ти е разрешено да правиш с живота си whatever the fuck you want!“. С две думи, ако не искаш светът да те порицае и да бъдеш отлъчена от обществото, не слушай сърцето си, а биологичния си часовник. Биологичният часовник и обществото знаят най-добре какво е най-добре за теб.

Жена ли съм, човек ли съм? Или може би въпросът е кое съм на първо място и кое на второ. А може би съм и двете? Кооолко умно, ще каже някой. Ако искаш да си и жена, и човек, се налага да си силна, много силна. Налага се да играеш роли, да жонглираш, да бързаш, да изглеждаш добре, да миришеш добре, да докосваш добре, да звучиш добре, да говориш умно, да работиш, да мълчиш, да преглъщаш, да си затваряш очите, да си дебелокожа, да си нежна, да си твърда, да си силна, но и слаба… Защото си жена. С две думи трябва да умееш да си всичко и да си нищо, когато и каквото се налага. Най-добре ще е, ако си един гъвкав хамелеон. За мен вече йогата е повече средство за оцеляване като жена, отколкото дзен преживяване. Това с хамелеона още не съм го хакнала. 

Нека поканим и най-добрата приятелка на жената, а именно „съмнението“. Жената, повече от всяко друго същество, умее да се съмнява във всичко, но най-вече в себе си. Жената искрено се съмнява в стойността си, в красотата си, в интелигентността си, в уменията си, в позицията си, в изборите си и дори в женствеността си. Чувството за недостатъчност ни тласка да правим лоши избори, да живеем неудовлетворени от себе си, да попадаме в лоши връзки, да търпим лошо отношение, да правим нездравословни компромиси и да пазаруваме повече, отколкото е необходимо.

Накратко, ако си жена, ти ТРЯБВА да СИ и да ПРАВИШ определени неща в таймлайн, който ти предопределен, докато обществото ти казва, че НЕ си ДОСТАТЪЧНА, и понеже ти имаш склонността да се съмняваш решаваш, че ТРЯБВА да ПРАВИШ ОЩЕ повече НЕЩА, за да КОМПЕНСИРАШ. Ако имаш ДРУГИ ПЛАНОВЕ за себе си, ОСВЕН да се ОМЪЖИШ и да РОДИШ деца ПРЕДИ да чукнеш 30, ОТМЕНИ ГИ. Ти си тук, за да си първо жена, а после човек с право на избор. 

За щастие живеем във времена, в които мога да си позволя да кажа “Fuck this SHIT”. Имам право да избирам какво аз искам, защото това е най-доброто, което мога да направя за себе си и за света. Имаш право да избереш да си достатъчно красива, умна, интелигентна и способна на всичко. Имаш право да спреш да слушаш какво другите ти казват, че ТРЯБВА. Никой няма право да избира вместо теб коя да си и какво да правиш с живота си. Аз знам, че ти можеш всичко, но бъди преди всичко себе си, тогава си най-красива и щастлива. Толкова е лесно, а в същото време толкова трудно. 

Жена ли си, човек ли си, каквото и да си бъди го с гордост и без съмнения. Възрастта ти няма значение, жената умее да създава и излъчва свое собствено изящество на всяка възраст. Недей да криеш своята уникалност, за да се впишеш в нечии критерии. Красотата ти е повече от красиво лице и тяло. Ти си характер и душа, които имат нужда да се изразяват и да творят във всеки смисъл. Мисли по-често какво ти искаш, а не от какво имат нужда другите. Имаш толкова много да дадеш, но понякога забравяш да дадеш на себе си. Знам, че си силна, но позволи си да бъдеш и уязвима. 

Прави смело изборите си, без да се осланяш на норми. Подчертавай хубавото в теб, а не следвай тенденции. Ти си достатъчна, аз съм достатъчна, ние сме достатъчни, уникални, неповторими и невероятни жени, всяка по своя си начин. Не се страхувай да покажеш своя начин. Бъди това, което ти казва сърцето, живей живота си по своите разбирания и ценности, а не по остарели образи. Приеми себе си и се обичай повече от всеки друг. Казвай си хубави неща. Спри да се сравняваш с другите жени и техните животи. Създай за себе си живот, в който всеки ден се събуждаш уверена, че това е твоята история и ти я пишеш така, че да ти хареса на теб. 

Ти си и човек, и жена, няма първо, нито второ, няма ТРЯБВА, или поне аз решавам да няма ТРЯБВА. Искам да си ходя по улиците спокойна, щастлива и удовлетворена от живота и от себе си, като жената, която аз сама съм избрала да бъда. Сама е избрала какво да облече, кога и дали да има деца, колко да е дълга косата ѝ, какво да работи, какво да яде и с кого да спи.

Имаме мозък и душа, с които да навигираме изборите си. Родили сме се жени и ми се иска да се наслаждаваме на този подарък, без да се налага да влизаме рамката на общоприетите разбирания за жена. Нека сме благодарни за тази чудна и необяснима женска магия, която притежаваме, нека я изразяваме безстрашно, стилно и с любов първо към себе си, и после към света.