Не, не питам колко ти струва новата чанта, не питам колко ти струва крема за лице или онези “убийствени” обувки. Не се обиждай, не питам колко струва една нощ с теб. Питам колко струваш ти като човек и личност, как се оценяваш и по какви критерии? На каква стойност се равнява времето ти, вниманието ти, любовта ти, професионализма ти и отдадеността ти на другите?

Защо питам? Защото все повече забелязвам колко сме склонни да принизяваме и смаляваме реалната си стойност, за да получим внимание, възможности, оценка, гласност и любов от другите. Не си знаем цената или я знаем, но сме готови да пускаме целогодишно промоции и намаления, защото сме твърде жадни за чужда любов и внимание.

Не говоря само за взаимоотношенията с другия пол или същия, все тая. Склонността ни да се подценяваме може да се прояви и при избора ни на работа, при самооценката ни колко заслужаваме да получим от живота или как другите ни третират.

Освен, че понякога не си знаем цената, ни липсват и ясно дефинирани стандарти, които стриктно да следваме. Склонни сме да правим много компромиси, които в крайна сметка са компромис с нас самите. Преглъщаме гордост, потъпкваме ценности и принципи, защото не вярваме истински в себе си и в това, което заслужаваме. Много жени си казват, че повече няма да търпят лошо отношение, но не след дълго отново са в същата ситуация, но стискат зъби, и позволяват на поредния мъж, шеф или приятел/ка да се държи кофти с тях, или да ги подценява.

Имам честта да срещам, наистина, невероятни жени! Красиви, умни, успешни, добри и с правилни ценности, но някои не си знаят реалната цена. Защо ни липсва тази безусловна увереност, която много мъже притежават? Не казвам да сме самоуверени по мъжкия начин, но да имаме вяра в качествата си и да сме по-безкомпромисни, когато някой ни иска в живота си, в бизнеса си, в обкръжението си, дори в леглото си. 

Моето мнение е, че тази ситуация от една страна е породена от непрестанните лозунги, които крещят: “Жено, ти НЕ си достатъчна! Проумей го, затова вземи си чантичката, ела до мола и си купи поредните ненужни дрехи, кремове и прочие!”. На всички се случва да попаднем в този капан, без да осъзнаваме преходността на това временно решение. Не всички ще си признаем защо всъщност не спираме да пазаруваме и да посещаваме процедури… Тук ще оставя читателят да си го тълкува, както иска.

Звучи клиширано, но все повече се убеждавам колко комплексна е красотата, атрактивността и цялостното усещане за личността. Самочувствието и увереността първо трябва да идват отвътре. Самочувствието и увереността първо трябва да идват отвътре. Казвам го два пъти, защото кремовете и червилата няма да натежат много в цялостната ти самооценка! Може да изглеждаш като кукла, но да продължаваш да толерираш да се отнасят с теб като с парцал. 

А що се отнася до силата на вътрешните ни качества, които участват с най-голяма тежест в уравнението по темата. Някои ги притежават, но ги омаловажават, а други, други наблягат на пазаруването в мола. Всичко зависи от това какви са ти фокусите в живота.

И тук, мили, дами, се чупи цялата верига. Не си знаем цената, защото не се оценяваме достатъчно, защото дори понякога не знаем какво всъщност притежаваме, външно и вътрешно. Мислим си, че трябва да имаме това, което имат “другите”, за да се котираме. Губим уникалността си и ставаме лоши копия на модните икони. А тези жени, на които не им се занимава с глупости, и не си купуват червила през ден, не искат да участват в това нелепо състезание. Те си мислят, че вътрешната красота не ва́жи, скромничат си в ъгъла, и не искат нито да се състезават с мъжете по умения, нито с модните тенденции. 

Резултатът е, че всички винаги си мислят, че не са достатъчни, понеже не се вписват в общоприети стандарти или нямат достатъчно големи устни. Съответно как да си сложиш правилна цена, като нито си знаеш качествата, нито оценяваш тяхната уникална стойност, какво остава да вярваш в себе си и в това, което притежаваш! Какво остава да очакваш другите да го видят, едва ли. 

Без значение дали става въпрос за външността ти, за личността ти или за уменията ти, всички те са ти еднакво необходими да си щастлива и с добро самочувствие. Те всички участват по равно в цялостната ти оценка. Да, винаги ще има аспекти, в които си по-силна, затова опознай се, за да се обикнеш и да използваш суперсилите си подобаващо. 

Ти струваш много повече, отколкото си мислиш, сигурна съм! Ти си красива, способна, талантлива, забавна, умна, проницателна, добра, мила, чаровна, силна, сексапилна, енергична, грижовна и вярваща в себе си!  Бъди себе си и се оценявай за това, което си. Няма по-притегателна сила от нечия естествената увереност.  Вярвай, че заслужаваш, и не прави компромиси. Бъди достатъчна за себе си и ще бъдеш достатъчна и за правилните хора! Не мисли за недостатъците си, всички ги имаме, някои просто умеят добре да ги крият.

Напиши на един лист всичко, което ти харесваш в себе си, напиши го на ръка, за да усетиш колко различно ще се почувстваш. Разбери повече за личността си. Някои жени прекарват повече време върху кантара, отколкото в подобряване на личностните си качества. Ти не си само килограмите си!

Самочувствието ти, цената ти, самооценката ти, привлекателността ти пряко зависят от теб! Ти имаш силата, и ти избираш колко струваш, не другите, оценката ти не зависи от % ти съвместимост с очакванията на обществото. 

Иска ми се всички невероятни жени да вярват повече, че имат какво да дадат на този свят, да вярват повече, че има хора, които търсят точно тях, че има работа, в която техните умения ще блестят, че дори с дънки и пуловер може да са най-привлекателните жени в бара. Иска ми се да вярват, че заслужават безусловно уважение и любов, че заслужават да прекарат живота си с човек, който е луд по тях, нито повече, нито по-малко. 

П.П. Бъди добра и разбираща към себе си в този процес. Отнема време да разберем стойността си, а още повече време да я заявим смело пред света. 😉 

С много любов,

Марта <3