Замислих се колко щеше да е труден животът ми без инфлуенсърите! Всеки ден отправям благодарности към вселената, че си имаме изобилие от инфлуенсъри, които са пътеводните звезди в живота ми. Без тези важни за обществото личности, щях да се чудя какво да закусвам, какъв крем за целулит е най-ефикасният, кое червило е най-трайното, какво да използвам за напукани пети, кой пластичен хирург ще ми направи нос като на Преслава, с кое стягащо бельо ще сваля 10 килограма и кое веган мляко е най-веган. Признавам, ако не бяха инфлуенсърите да ме насочват щях да се лутам в моловете, в хранителните магазини, в Google и в живота и нямаше да знам какво да правя. Какво неориентирано съществуване…

Не минава ден, в който да отворя Instagram и да не видя поредния спонсориран пост на поредния инфлуенсър wannabe – снимка сред слънчогледи и под нея изтъркан цитат за смисъла от живота. Повечето вече са ми еднакви в позите, в постовете, в хаштаговете и в описанията им. Всички са travelers, foodlovers, fashionlovers, fitness models и тем подобни. 

Да, определено има digital creators, които  се отличават с креативност, оригиналност и смисленост. Те дават стойност, която не можеш да получиш от повечето промоутъри на кремове, хранителни добавки, джапанки и напитки. Но има една голяма група профили, които ако ги събереш в една кошница, едва ли ще ги различиш един от друг. 

Опитвам се да разбера защо попрището Influencer е толкова притегателно за толкова много хора. Каква е тази сила, която кара тези същества с такова желание ежеминутно да споделят кога са пръднали, какво са яли, кога са сменили памперса на бебето и с какъв диаметър е пъпката на носа им – who the hell cares?! E, очевидно има хора, които живо се интересуват от тези неща – търсенето и предлагането, бейби. Което ме кара да се замислям все повече с какво си запълваме времето. Да, всички тези личности все пак носят някаква стойност, но в 70% от времето създават някакво съдържание, което е пълнеж и не ти казва нищо ново или смислено. Знам, че поддържането висок engagement в социалните мрежи е като борба за оцеляване в джунгла, но кому е нужно поредното #GM #BioGranoloaSmlqkoOtEdnorog #WTF?!?

Все повече бизнеси се светнаха за възможната симбиоза между инфлуенсъри и брандове. Цялото това начинание си стана доходоносна работа за мнозина инфлуенсър уанабита. Напълно съм наясно, че рекламата издържа много digital creators не от вчера. Но едно е да създаваш нещо, което ще консумирам, за да получа стойност, съвсем различно е да си поредният с хубава камера, амбиции за лайкове, безплатни продукти от големи брандове и желание да правиш снимки, с които да караш хората да мразят обикновените си животи. 

Другата ми гледна точка е, че много от тези дигитални звезди са още един допълнителен стимул за ненамаляващото ни консуматорството. Всеки ден ми се предлагат кодове за отстъпки, всеки ден нови находки, които те ни „препоръчват“ да си купим. Дръж си го тоя код за -10% за нещо, от което реално нямам нужда. 

Не съм аз човекът, който ще спре хората да създават, то и не трябва. Но сме заринати от безсмислена и никому полезна информация. Хората, които решават да захванат инфлуенсърското начинание, според мен, трябва да разбират каква голяма отговорност поемат, като говорят на аудиторията си как да си живее живота. 

Хората имаме нужда да бъдем водени. Хората искат да имат към кого да гледат нагоре, някой който да има казва какво и как да го правят. Вероятно затова Инфлуенсърите са толкова успешен вид. Те ни карат да се чувстваме сигурни, че има кой да ни навигира в хаоса от избори, които се налага да правим ежеминутно. Тя има 10K+ последователи и щом използва този прах за пране, значи и аз трябва да го използвам. Прахът за пране е безобиден пример, но има и неща като „В коя детска градина да си запишеш детето?“, „Кой маркетинг курс е най-добър“, „Как да отслабна бързо?“, които не трябва да се решават, защото тя/той с 10K+ последователи ти е „препоръчал/а“.

За голямата отговорност да си даваш наляво и надясно „меродавното“ мнение трябва да се говори повече, но във време, в което всеки е създател на съдържание от всякакъв тип, това е почти невъзможно. Вероятно ние трябва да станем по-критични, по-търсещи и искащи стойност, но… Хората имаме магичната способност да правим глупави хора известни. Благодаря на Бога за функцията “Unfollow”, която е спасила голяма част от мозъчните ми клетки.  Реално всеки има право да следва когото си поиска, но може би проблемът ни е в това какви хора искаме да следваме. След като много от тях не се различават, вероятно нямаме голям избор?!?

Като маркетолог бих посъветвала wannabe-тата да мислят как и с какво да се различат от масата кремпромоутъри, ако искат дългосрочно да оцелеят в Instagram джунглата. Рано или късно ще се получи пренасищане и подозирам, че дори брандовете ще се объркани на кого да си пратят новия стягащ, бързопопиващ, кремообразен, ароматизиран, веган, био крем против гъбички.

Вярвам, че имаме нужда от пътеводните ни звезди (Influencers), но се надявам да се увеличат тези, които говорят повече за ценности, за книги, за развитие, образование и как да правим по-красиви и душите ни, а не само лицата ни. Искам да има повече хора, които създават съдържание, което ни прави по-добри хора, което ни обогатява, което ни кара да се замисляме за важните неща, които не можеш да си поръчаш от поредния онлайн магазин за  козметика с неясен произход. 

Ако ти си инфлуенсър и четеш това, не ми се обиждай, нямам лоши намерения. Искам просто да ти напомня, че ти имаш силата да формираш мненията и изборите на хиляди хора. Бъди екстра внимателен и полезен с това, което правиш! 😉