Панаирът на суетата няма почивен ден, няма сезон, няма начало, няма и край, той не почива, само понякога вечер заспива, когато всички участници затворят очи, за да си починат и да са готови за следващия ден, за новия парад, за следващото представление! Защото „публиката“ ги очаква с фанфари и бурни аплодисменти.

Панаирът е цветен, лъскав, пищен, бляскав, искрящ и шумен, също като заря в новогодишна нощ!

Участниците са много и различни, но в същото време доста еднакви.

Всички сутрин стават с подпухнали очи, изморени лица, изкривени форми и сухи устни, тялото тромаво се движи, защото сънят никога не стига, тежко е всеки ден да участваш в представление, всеки ден една и съща роля, едни и същи движения, една и съща усмивка, едни и същи жестове и най-вече едни и същи думи!

Но няма как, избрали са си тези роли и си ги играят, някои за кратко, други за повече, а трети за цял живот!

 

Събуждаш се за новия ден, но със същата роля! Сядаш пред огледалото и гледаш тази отсреща – не ти харесва! Не ти харесват несъвършените черти, смачканите устни, неподчертаните скули, неправилният нос, а на всичкото отгоре на челото се перчи гадна пъпка. Очите ти едвам се виждат, торбичките ти са по-големи от пазарските чанти на баба ти – не трябваше снощи да стоиш до късно, осъзнаваш го твърде късно. Нямаш по-голяма благодарност от тази, че икономиката и движещата сила на суетата са създали грима и пресата за коса, те сега бързо ще ти оправят киселата физиономия и ще ти помогнат да влезеш в ролята на любимата ти героиня, с която участваш в този вечен панаир. Хайде сега бързо и чаша кафе, за да не ти се иска да убиваш съперничките си, с които всички се борите за главната роля на този трагикомичен „фарс“.

Хоп, всичко е готово за минути, след толкова подобни сутрини макиажът и прическата са фасулска работа! Ето, сега и мама не може да те познае, няма и помен от теб, от лицето, с което си се родила. Разбира се, така си по-хубава, по-желана и по-заглеждана. Супер, имаш шанс да те сложат най-отпред на панаира – да те гледат, да ти се радват и да ти ръкопляскат. Хубаво е, че обикновено от теб не се очаква да говориш, а само да се усмихваш, за да си покажеш новите фасети и хиалуроновите (трябваше да я проверя тази дума в google :D) джуки. Ако случайно се опиташ да ги използваш за говорене, разбирам че ти е трудно, говорът ти малко се е изменил, но нищо, и без това никой не те слуша, само те гледат. Те за участие в този панаир, така или иначе, не ти искаха дипломата за висше образование, ти, разбира се, я имаш, като всички останали, просто не я използваш по предназначение. Всъщност вече даже не помниш защо се записа да учиш. Ааа да, сега се сетих, че това ти беше „билетът“ да дойдеш в големия град и да преследваш истинската си мечта – да участваш в най-известния панаир на суетата. Това е хубаво, всички имаме мечти и си ги гоним! Go girl! 😉

Да не се отплесваме, че те чака дълъг ден! Обличай се бързо! Слагай ги онези пухенки, елеченца, чорапи, пайети, жартиери, колани, шалове, шапки, рокли, бюстиета, маниста, кожи и бляскави аксесоари. Знам, знам, колкото по-лъскаво, шарено, крестящо, екстравагантно, потресаващо и различно, толкова повече ще се отличиш на панаира, и току виж те вземат за някоя от главните роли, което в крайна сметка е крайната ти цел – the very ultimate goal!

За малко да забравим селфито! Дай сега малко да присвиеш очите, за заформиш кръгче с устните, и хоп едно, две, три, четири, пет, шест … 20 селфита, за никъде не бързаш, по-важно е да избереш най-доброто селфи, знаеш, че лайковете ще ти вдигнат рейтинга в дигиталния свят. Това е част от плана, а ти си последователно момиче – имаш си план за постигане на крайната цел и всеки ден си го изпълняваш, стъпка по стъпка към целта! Цената, която плащаш не е важна, дългосрочното мислене никога не ти е било сила, нищо, толкова си можеш.

Сега отвори някоя прашна и захвърлена книга, поразлисти я, за да откриеш перфектния мъдър цитат. Не, не, Паулу Коелю вече се изтърка, дай друго! Добре, браво, намери нещо от екзотичен непознат автор, чието име не можеш да произнесеш, а сега използвай цитата за под снимката, за да имаш преднина, да ги заблудиш, че имаш работещ мозък, все пак дочу наскоро, че intelligence is sexy! За цвят добави няколко хаштага, плюс да не забравяме #IntelligenceIsSexy, да не забравиш да google-неш intelligence, че английският не ти е майчин.

Натискай го този бутон „Share“ и изпрати поредната снимка в каталога на суетата, в който е пълно с такива като теб, които се борят да бъдат най-отпред и да им се ръкопляска, да ги обсипват с лайковете, сърца, покани за фотосесии, скъпи вечери, внимание, мъже, рози, подаръци, внимание, пак внимание, фанфари, бласък, светлини, шум, блясък, блясък, лайкове, предложения, пътувания, лукс, моети, бижута, блясък, внимание, лайкове, дрехи, скъпи дрехи, обувки, обувки, обувки… и най-вече „хорското“ одобрение, въпреки че винаги казваш колко не ти пука от хорското мнение!

Наааай-накрая, след всички процедури, стигаш до врата! Знам, че нямаш обувки по-ниски от 10 сантиметра, знам, че краката още те болят от вчерашните, но няма как, това представление си има dress code, обувай нещо високо и излизай. Хей, не забравяй слънчевите очила, слънцето ще дразни очите ти, които те болят от силното осветление на прожекторите, под които стоиш всеки ден.

Преди да затвориш вратата от външната страна, остави характера, идентичността и малкото си интелект вкъщи, за тази „битка“ не са ти нужни, или поне не и докато не се издигнеш толкова много, че ти да си тази, която дърпа конците на този панаир! Внимавай обаче по пътя да не си ги загубиш безвъзвратно, или да не свикнеш без тях, че после тези неща не можеш да си ги купиш от сезонното намаление в мола! То да ти кажа честно, понякога да си тъп е по-лесно, но да не се отплесвам, че представление те чака, нищо, че само ще стоиш и ще се усмихваш, то и това не е лесно!

Хайде лепвай я онази фалшива усмивка, с която събираш толкова много лайкове, и тръгвай, че панаирът започва от рано, не искам да закъсняваш. Довечера може да си поговорим пак, ако въобще ти се говори, ако въобще, като се прибереш се сетиш да си „сложиш“ отново личността, характера и интелекта, че с тази, дето я играеш през деня, не ми се говори, тя няма много какво да ми каже, а и все е изморена и кисела!

Хей, все пак ти пожелавам успех, днес си още една крачка по-близо до своята цел! 😉

 

Ако го гледаш отстрани този панаир, ще ти е трудно да ги различиш участниците в него, те много си приличат. А и от всичкия този блясък и шум, не можеш добре да видиш, всичко ти стои така изкуствено, неестествено, но пък забавно, бляскаво и интересно. Всички носят маски и костюми, звучи музика, чуват се смехове, създава ти се усещане за щастие, за топлина, сякаш всички тези хора, там на сцената, се забавляват, щастливи са, леко им е и нямат никакви проблеми, грижи и дилеми. Само едно ги терзае, че вечер като си свалят „маските“ с тях изчезват и усмивките, и безгрижието им. Лягат да спят със себе си, а те това „себе си“ не го харесват, иначе защо ще се маскират всеки ден и ще играят разни роли. 

Панаирът съществува, откакто свят светува, той няма и да спре! Там всеки за главната роля бленува и за предните редове.Светът малко се е извратил и с него и в панаира са се променили нещата – станала е малко по-грубичка играта. Всичко е лъжливо откровено и няма нищо забранено! Впуснеш ли се в тази игра, може и да я играеш до края на света, защото суетата бързо ще те съблазни и в очите, и душата ти трайно ще се настани! Ако имаш смелостта да промениш правилата и да хакнеш играта, поздравления за смелостта да бъдеш себе си в свят на изкуствената красота! Тогава ще излезеш утре с твоето лице и не забравяй да вземеш собственото си сърце!