Close

Няма грозни жени! Има бедни жени… (Красотата е скъпа)

Няма грозни жени! Има бедни жени. За пръв път чух това изказване в гимназията от  учителката ми по български език З.А.. Тя е около 70-годишна, но винаги добре изглеждаща и с усет към стилното и красивото, дори на тази възраст. Винаги много лек и едва забележим грим. Определено имаше стил и се усещаше, както от парфюма й, така и от дрехите, които носеше, от жестовете и всичко в нея. Всичко бе толкова премерено и лъхаше хармония от съчетанието на всяка част от облеклото, аксесоарите и обувките. Не мисля, че ми стига речника да опиша достатъчно добре цялостната й визия. Определено има вкус и го показва, но със сигурност нищо по нея не беше евтино!

Всичко в нея казваше с премерен тон “Аз съм истинска жена, интелигентна, нежна и красива дори на тази възраст”. Гласът й, жестовете й, езикът й всичко беше в истинска и нежна хармония. Винаги ще я помня като пример за изисканост и вкус. Тя ми показа, че за красотата и стила възрастта не е определяща.

Но това не е най-важното, по-важното е, че тя много добре осъзнаваше колко струва красотата и хубавият женски живот. Тогава не разбирах напълно изказването й, но с времето го осъзнавам все повече и повече.

Всяка жена се старае да е красива, едни  повече други по-малко. Социалните мрежи за съжаление изградиха един прототип за красота, който мнозина сляпо следват, надявайки се да постигнат същите резултати. А целта е една-да бъде харесвана и желана. Разбира се всяка жена иска да бъде харесвана и желана, да й се казва колко е красива.

Сега ще говоря общо, а няма да гледам частните случаи. И ще изкажа едно от многото  мнения не ангажирам никой с това, което мисля. Да няма после “Ама тя ни слага под общ знаменател?!”. Говоря това, което виждам и чувствам!

Днес, за да се стараеш да бъдеш красива, трябва да полагаш много грижи, да влагаш време, енергия и СРЕДСТВА!

Ставаш сутрин къпеш се, правиш си прическа, слагаш основа, после фон дьо тен, пудра, руж, сега ще кажеш “Ама аз слагам малко, за да подчертая естествената си красота!”, хубаво де, но не в това е въпросът сега. После малко сенки, за да подчертаеш очите си, очна линия и за завършек спирала. Не забравяй и матиращото червило. Обици, гривна и часовник.. Днес ще облечеш синята рокля на цветя, ще сложиш и красивите си нежни крака в онези убийствено скъпи обувки. Няколко впръсквания от омайния ти парфюм. Вземи и онова сако и малката сладка чанта.. Сигурно има и още, но не се сещам в това отношение съм ограничена.
Ти си мъж! Вървиш по улицата, край теб минава уверена жена в красива рокля, ухае прекрасно, очите й са толкова красиви. Чудиш се колко ли е красиво тялото под роклята й. Кожата й е гладка и изглежда толкова нежна. Облечена е като кукличка и смело почуква с тънките си токчета. Искаш я? Защо? Защото е като излязла от списание. С една дума истинска красавица!

Но за съжаление красотата е скъпа! Скъпа е буквално, метафорично и преносно. Изключвам всички жертви, които жените полагат, за да изглеждат добре,  днес ще говоря за друг аспект на цената, която плащат. Тази, която се измерва в парична стойност и то голяма.

Да мъже, чудили ли сте се някога, когато видите много красива жена, освен как да я заговорите, чудили ли сте се колко й струва роклята, обувките, обиците, чантата, маникюрът, педикюрът, часовникът, спиралата, прическата, кола маската, процедурата за подмладяване, бельото, личният треньор, хранителният режим, червилото, чорапите, коприненото бельо и разбира се парфюмът. Защото всичко това върху една истински поддържа жена, и всички знаят за какво говоря, да и за чалга певиците, всичко това върху една такава жена е доооста скъпо!

Някой мъж някога замислял ли се е колко излиза на месец на една много поддържана жена да изглежда така. Говоря за истински поддържаните жени от нокътя на кутрето на крака й до връхчетата на косата й. Има разлика в това да изпратиш жената на фризьор за 20 лв. и за 200 лв. Да й купиш рокля за 50 лв. и за 150 лв. Разликата е, че и в двата случая няма да я познаеш, но в единия ще искаш да я покажеш на приятелите си-познай в кой?

И сега идва любимият ми въпрос “Кой плаща?”. Той казва: “Искам красива, добре поддържана жена, да ухае добре, да се облича добре, да хваща окото и всички да ми завиждат, че съм с нея, да бъде представителна, да бъде моята визитка, ако може и да е умна, но не много да не ме засенчва.” Мили мъже всичко това е хубаво, прекрасно, в правото си сте, но тук има “малко” противоречие. “В същото време искам да не е златотърсачка или кариерата да не и е фокус”. Е, и това хубаво, но кой ще плаща? Добре има момичета, които имат заможни родители, те ще плащат, но до време. Какво правим след това? За да изкарваш като жена достатъчно пари да си плащаш наема, хубавата рокля и прическата, и да имаш за храна, ако си достойно момиче трябва да имаш добре платена работа на хубава позиция и да се трудиш много, за да я стигнеш тази позиция-с две думи трябва да си “кариеристка”. (Тук говорим за момичета, които не си вдигат краката).

Какво се получава, че ако си нормално момиче, средностатистическо по естествена красота и с мозък как решаваш този проблем не знам. Ако някой знае да ми каже.

Да сега някой ще каже “Намираш баланса” е хубаво де, ама мъжете кои жени заглеждат по улицата балансирано красивите или тези, които изглеждат като от корица? Всеки има вкус, но пак казвам говорим общо. 😉

Поклон пред всички момичета, които макар и с малки бюджети се справят толкова добре и изглеждат прекрасно! Защото най-лесно е да разчиташ на фризьора и гримьора си, но какво усилие и талант  е да направиш всичко сама и пак да изглеждаш красива.

После мъжете се питат защо има златотърсачки и защо има толкова амбициозни жени, които се стремят да успяват в кариерата. Истината е, че и двата типа жени искат едно и също просто са решили да го постигнат по различни начини. 😉 Жените искат богати мъже, мъжете искат красиви жени. И ме е яд, че много мъже мислят толкова повърхностно и не се замислят, че тази от корицата са я гримирали най-добрите гримьори, които те едва ли могат да платят.

И да има разлика между естествената красота и напудрената, но как да изпъкне естествената красота сред толкова кляпане на фон дьо тен, вафли, червила, изкуствени мигли, маркови дрехи, високи токчета и скъп парфюм. Конкуренцията е безмилостно жестока!

Защото мили мъже, не мрънкайте“Тя ми иска пари за нова рокля”, а й благодарете, че си стои вкъщи,  вместо да работи и да си я купи сама! И даже и дайте пари и за обувки към роклята без да мрънкате!

А когато жената ви каже, че ще работи, защото иска да си купува роклите сама, пак и благодарете, че отнема от вас този товар да й плащате скъпо струващата красота!

Болно ми е, че не всяка жена може да си позволи да се погрижи по-добре за красотата си, а всяка го заслужава, но не всяка има финансовата възможност. И тук не говоря за прекаляването, а за елементарната грижа и подчертаване на естествената красота

Да красотата идва отвътре, но просто живеем в свят предимно движен от външната и няма как да виним никой. Една жена е много повече от визия, но не мога да засягам тази тема, защото не съм компетентна.

Не виня и мъжете. Просто имах нужда да кажа това, което мисля.

И все пак въпреки всичко, което казах най-важно е, че “КРАСОТАТА Е В ОЧИТЕ НА ГЛЕДАЩИЯ!” 😉

ПП. Преди да си направите заключения за мен или за написаното ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА!

***Извинявам се, ако има грешки! 

To you!

previous post

The real price of travelling

next post

Comments

 • denicakisimova

  March 5, 2017

  Случайно попаднах на тази статия и искрено се изкефих. Браво, ще те следя 🙂

 • Светлана

  November 21, 2016

  Права си. Красотата е в очите на гледащия. Също, много зависи и от вътрешната нагласа – как се чувстваш… Но това е друга тема, за духовно търсещи. 😉

 • Умно момиче

  November 5, 2016

  С извинение, но тази статия е плоска и повърхностна до мозъка на костите си.
  Можеш да бъдеш стилна и красива и без да прекарваш часове по салоните и да носиш рокли и обувки от 500 лв. и ИСТИНСКИТЕ мъже винаги ще оценят това. Ако искате да впечетлявате разни тъпоумни мутрички, си сложете силикон и са ваши.
  Една истинска жена ще се справи с маникюра и прическата си вкъщи и пак може да изглежда също толкова добре колкото, друга прекарала деня си по салоните.
  Не си намирайте извинения за това как изглеждате и не търсете СПОНСОРИ да ви купуват рокли.
  Хващайте се на работа и то не само за да си купувате роклите сами, а за да градите и допринасяте с нещо в този живот. Не бъдете кухи лейки.

  • marta.dobreva

   January 24, 2017

   Съгласна с теб! Никой не говори за обувки от 500 лв. А за простите неща, за които всяка жена трябва да се грижи.

 • Галина

  October 15, 2016

  Вие сте току-що завършила висшето си жена, кандидатстваща за отговорна работа със заплата да речем 1500 лв. Отивате на интервюто с ризка от вторака, сатенирано черно панталонче за 25 лв от сергия и яркоцветни оксфордки от велур. Мислите, че изглеждате със свободен дух, обичаща живота и т.н.
  След вас чака жена на 35 в костюм на Дафне или Дика, обувки на лек ток и бизнес-чанта, с прибрана коса и незабележим грим, която излъчва авторитет и обраност.
  Ако посрещат по дрехите, а изпращат по акъла, коя ще бъде наета на работа? И къде намесихте батките в тази ситуация?

 • Lon

  October 10, 2016

  Трябва да се добави и фактът, че ако искаш да се издържаш сама, да растеш в кариерата и да получаваш добри пари, също ТРЯБВА да изглеждаш добре и да се обличаш подобаващо. Няма как колегите ти мъже да са дали по 200-300 лв. за костюм, а ти да се появиш с рокля за 30 лв.

  И въобще – всички знаем, че евтиното е СКЪПО! Обувките за 30 лв. след 10 обувания се износват, а след една година дори не стават за носене. Обувките за 100 лв. могат да се носят няколко години. Така че умните жени си купуват малко, но качествени дрехи, които им отиват и ще носят по-дълго време, вместо постоянно да пръскат пари за некачествени стоки, които понякога дори не им стоят както трябва.

 • кирчо

  October 10, 2016

  Ей, чшш!
  Я скивайте, ей таз шитня, ве. Някоя от вас помни ли я.
  https://antoineta.wordpress.com/2012/07/21/най-хубавите-ръце/

  Ае пак на училище.

 • len

  October 8, 2016

  Боже мой, каква комплексарщина. Това момиче не осъзнава едно – красотата е в излъчването, в погледа, в начина на говорене, в походката. Хубавият кон и под скъсан чул си личи – не случайно я има тази поговорка. И още нещо – човек не харесва ли себе си такъв какъвто е и другите няма да го харесват, независимо от скъпите парцали. То че не трябва една жена да е повлекана, то е ясно, но пък да се издига във фетиш облеклото, грим и прочие…не това е важното. То хубаво завършва момичето, че красотата е в очите на гледащия, ама що трябваше да изпише глупостите преди това. Ех, то е ясно, младо и зелено, ще порасне и белким се сети…

 • Misho

  October 8, 2016

  Това клише ,че нямало грозни жени за мен е напълно несъстоятелно:) Това е все да кажете ,че няма красиви жени…..грозното и красивото взаимно се сравняват….Също така клишето ,че парите са по важни от естествената красота, напротив.Най-важно от всичко е ГЕНЪТ.Прекалените корекции имат обратен ефект…..А и дами, незнам защо считате,че светът се върти около вашата красота….Престанете да бъдете толкова суетни и нарцистични, бъдете малко над нещата…всичко е до време.

 • Misho

  October 8, 2016

  Не съм много съгласен…….авторката е поредната жена ,която остарява и притеснена от този факт пише тази статия за да получи подкрепа на тезата си.Истината е ,че просто човек трябва да израства философски с годините си…Жени ,намелете суетата си и приемете,че няма да сте мацки цял живот.Бъдете добри майки и баби,това е смисъла на живота и това ще ви направи щастливи…а не пластичните операции или корекции.

 • ива

  October 8, 2016

  Написаното е доста повърхностна характеристика за красивата жена, и насърчава консуматорското отношение към красотата. Не е задължително да си в суперскъпа рокля, да имаш личен треньор, и да ходиш на козметик за 200 лева, за да привличаш мъжките погледи. Напротив. Мъжете се плашат от преуспели на вид и “скъпо изглеждащи” жени. Освен с малки изключение. Говоря от собствен опит. Когато душата ти е свободна, когато си влюбена в живота, когато притежаваш способността да се радваш на малките неща, и един изгрев, или цъфнал пролетен клон те правят щастлива, тогава имаш особена притегателна сила за околните. Не само мъже. хората биват привлечени от харизматични и злъчващи щастие хора. та… авторката има още доста да поработи над възгледите си за живота:0

 • Jill

  October 3, 2016

  Не знам дали това го е казал/а мъж или жена, но мисля че много добре описва времето на “опаковката”, в което живеем: “Момичета впечатлявайте най-вече с ум. П**ка и грим има всяка.” В общи линии не разчитайте на сандалките от МОЛ-а за 500лв. да ви спечелят мъж за повече от една нощ. По външността се посреща, но по ума се изпраща.

 • vg516962vggmailcom

  August 11, 2016

  „Помнете: няма грозни жени, има мъже без въображение.” (НиЛо)

  Грозотия?имаш грешка,
  я се вгледай по-добре-
  виж какъв перфектен ред:
  Със прическата на Нешка,
  дупето на Джени ло,
  а балкона-на Памела
  спиш с една,а имаш –ле-ле!
  не женички а козички,
  по-добре смени си чипа,
  отпуши въображение-
  и жената-черна ряпа
  ще пробуди секс желания.

 • Трейси

  July 27, 2016

  Статията отразява масово тиражирания манталитет, другият се губи някъде извън бара, мола и Фейсбук.
  „Пепеляшка“ от панелката се стреми да впечатли ловец на трофеи и да стане трофейна партньорка. Ако успее, не проумява защо след безсънна нощ, когато е с подпухнали очи, зачервен нос и смачкани коси, вместо: „Поспи няколко часа, аз ще се погрижа за …..“, чува: „Виж се на какво приличаш!“. Всъщност са се намерили.
  Умните жени могат да изглеждат красиви и с по-малко средства, ако животът не им е предлага друго в момента. Дори в панелката. При наличие на усет, стил, малко познания за материи и кройки, и при инвестиции в други направления, започват да си купуват и мода след време. Те не страдат заради това което нямат, работят за да го постигнат.
  Паралелът между мнението на учителката и дребнавите мечти на съвременната красавица от статията е крайно неуместен, дори на пръв поглед да изглежда обратното. Образът на жената от първите редове не предполага някога да е имала стремеж към мъж, който иска до себе си “не особено умна визитка, за да не го засенчва.”

 • Diana

  July 20, 2016

  Здравейте, Марта!
  Съгласна съм изцяло с Вас! Винаги си личи когато едни дрехи, обувки или аксесоари са ‘пазарски’. В това няма кой и как да ме убеди. Като тръгнем от материята, кройката и изработката евтиното си личи от доста голямо разстояние – за съжаление. Евтиното си е евтино! В този случай казвам, че красивата по рождение жена краси дрехите си, което е масовият случай.
  Няма гаранция обаче, че и купувайки си скъпи неща, жената е способна да ги съчетае правилно и да ги съобрази с фигурата си. Една скъпа и ‘маркова’ дреха не прави красотата на жената, но тя си личи. Тя може само да я подчертае.
  Всяка жена трябва да полага усилия да изглежда добре, но за съжаление масата не го прави. Особено вече омъжените жени, смятат, че вече няма защо да се контят. Нека сега не скачат срещу мен всички онези, които не мислят така и винаги полагат усилия да изглеждат добре, въпреки че са покорили мъжете си отдавна! 🙂
  Смятам, че красотата на една жена е комплекс от естествена й красота и умението да подбира най-подходящите за нея модели дрехи. Ако има и възможност да се позволи скъпи, то би била още по-забележима.

 • Галина

  July 18, 2016

  Бъркате натуралната красота с визията на повлекана. И двете вървят с отсъствие на видим грим и отсъствие на скъпарски маркови дрехи. Но са твърде различни понятия. Българските улици са пълни с повлекани във всякакви възрасти, а стилните натурални красавици почти липсват.
  Каквото и да философствате, вътрешната ви красота никак няма да изпъкне покрай зачервения ви нос и заспалите клепачи, напуканите устни и неизчистения лак по кожичките, несресаните къдрици и необръснатото руно по краката (да, и това съм виждала)… Нито покрай очевидно евтините ви дрехи и обувки. Казвам очевидно евтини, защото винаги си личи, че са купувани единствено заради удара да дадете само 5 лв за боклучава имитация, която с нормална материя и кройка би струвала поне 50. Вие си въобразявайте, че не се забелязва…
  За вече омъжените е лесно. За днешната и бъдещата младеж обаче става трудно.

  • Ilieva Marina

   July 20, 2016

   Мило момиче, нали знаеш, че няма да си вечно на 25!
   И ако не си различна от тия дето се напъват да “изпъкнат” скоро ще бъдеш заменена с някоя по-млада или по-тунингована. Неизбежно е! А като не си в състояние сама да си плащаш подобренията, какво правим тогава? Минаваме в графата “втора употреба”. Опаковката като от корицата, но в душата си знаеш, че си стока за продан, само че многократна…….
   Трябва да излезете извън пределите на Родината и да се погледнете отстрани.
   Изглеждате като от пазара на ромски булки, но с маркови дрехи.
   Преди седмица видях снимка на Анна Иванович (невестата на Швайнщайгер), която на сватбата им беше облечена със семпла рокля за 250 Евро.
   Веднага се сетих за абитуриентката (даже не и знам името) с рокля за 15 000 лева.
   Ами горе- долу така изглеждат българските момичета погледнати отстрани.
   Като на ромска сгледа.
   Не сте виновни вие! Виновни са мъжете с които общувате.
   Търсенето определя предлагането.
   Напълно покривате критерия на кварталния батка.
   Вие се правите висока класа, той се прави на пачкаждия……..

 • Orlin

  July 15, 2016

  Когато говориш за тези мъже:
  Той казва: “…..да хваща окото и всички да ми завиждат, че съм с нея…., ….да бъде моята визитка, ако може и да е умна, но не много да не ме засенчва.””
  нормално е и таргетната група жени, за които говориш в статията да е тази. 🙂
  Тук става въпрос за комплекси и ЕГО. Тези мъже възприемат жената до тях като вещ, и то просто защото и този тип жена се възприема като такава – вещ. Те са също толкова неуверени, колкото и жените, за които говориш.

  Виждам, че доста жени подкрепят това и дори са дали себе си за пример. Мога да изляза в парка и да видя някое момиче по клинче и тениска за 5 лева от Илиенци изпотена от джогинга, без грим и да ми останат очите по нея… мога да ида в някой нощен клуб и някоя с 1 тон грим, присадена коса, педикюр, маникюр, и всякакв друг КЮР, чантичка, рокля, и пр за 2-3 хил. лева да ме отврати… и тук говоря за външния вид… не дай боже да си отвори устата…
  Проективната идентификация не е хубаво нещо, но за жалост много малко са били случаите, в които съм бил изненадан от графиката – Външен вид по абцисата и Интелект по ординатата.

 • Пламен

  July 15, 2016

  Това скъпи момичета е капан в който сами се вкарвате. Основното което привлича погледа на един мъж е самоувереноста и самочувствието на жената. Така се случва и това е вашият капан, че имате самочувствие само след като сте похарчили много пари по себе си. Това е самоизмама, ваша лична. Повярвайте има жени, които го разбират добре това, но за жалост изобщо не са много.

 • Vladislav

  July 14, 2016

  Май съм втория мъж, който коментира тази статия. Но за разлика от първия съм абсолютно съгласен с авторската гледна точка. Сега, друг е въпросът, дали всяка жена е дорасла до мисълта, че за 99% от мъжете на първо място е външния вид (който е част от сексуалността).
  Иначе, тъй като статията е с много практична насоченост, имам един прагматичен въпрос към авторката – Марта – предполагам, доста си обмисляла темата и, вероятно, можеш да отговориш. Та, въпросът ми е – каква е според теб “месечната поддръжка” 🙂 на една жена-мечта, такава, както ти си я представяш?
  И поздравления за хубавата статия!

  • marta.dobreva

   July 18, 2016

   Здравей, Владислав! Истината е, че аз не съм момичето, което използва куп козметични продукти или посещава всякакви разкрасяващи процедури. Поддържам се, но много държа на естествената красота. Написах статията, защото това виждам! Но като жена, която общува и с други жени виждам колко е скъпо да се поддържа една жена и колко труд време и усилия са това. Сума не мога да кажа с точност, но ако влезеш в някой козметичен магазин ще видиш цените. 😉 Благодаря! 😉

 • Петя

  July 14, 2016

  Има и жени, подържани, с пари за много скъпа козметика и дрехи, но въпреки всичко нещастни. Единственото важно е да се харесваш, да се грижиш разбира се за себе си, но най-вече да се харесваш. Защото, колкото и скъпа да ти е козметиката, колкото и естествено красива да си, ако не си уверена в себе си, никой няма да те харесва. Има и жени, които полагат много малко грижи, пълни са и не корични красавици, но мъжете мрат за тях. Имам факти. Другото нещо е да научиш мъжа до себе си да те уважава. А, това ще стане, когато види, че ти сама се уважаваш. И ако не се харесвате, спрете да гледате в инстеграм и погледнете в огледалото. Но с други очи. Това сте вие и ще бъдете такива каквито сте цял живот, така че, колкото по-бързо се приемем толкова по-бързо успехите ще дойдат. Иначе интересна статия, предизвиква разговор.

 • Kristina Ruseva

  July 14, 2016

  На 26 години съм. Не знам как точно бих изглеждала на 70 и колко пари ще са ми нужни за да изглеждам добре, но знам, че за тези години 10 години от както се чувствам жена, никога не съм харчела много пари за външния си вид и е нямало ден, в който да не се чувствам красива и оценена от мъжкия пол. Прически се правя сама- на фризьор не плащам повече от 60лв за година. Една добра спирала струва около 13-14лв. Пползвам я поне половин година. Руж( перли) за лице- същата цена. Ползвам около 2 години. Червилото повече от година, пак не мовече от 10-15лв. Това е гримът, който слагам. Рокли за повече от 50лв са изключение в гардероба ми, но това не ми пречи да изглеждам винаги стилно и като излязла от списание ( както се казва в статията). Обувки в България могат да се намерят за под 100 лв естествена кожа-стилни и качествени. Маникюр и педикюр си правя вкъщи- перфектни до малкото пръстче. Лекар съм и когато работех на смени и давах дежурства винаги намирах време за себе си – за да се чувствам и изглеждам добре. Спортувам сама ( не съм плащала на инструктор никога). Оказва се , че да бягаш в парка или да вдигаш тежести вкъщи е безплатно. Така че подкрепям мнението на по-възрастната и може би по-знаеща от мен госпожа- ” Няма грозни жени! Има не особено умни жени!”

 • Кристина Русева

  July 14, 2016

  На 26 години съм. Не знам как точно бих изглеждала на 70 и колко пари ще са ми нужни за да изглеждам добре, но знам, че за тези години 10 години от както се чувствам жена, никога не съм харчела много пари за външния си вид и е нямало ден, в който да не се чувствам красива и оценена от мъжкия пол. Прически се правя сама- на фризьор не плащам повече от 60лв за година. Една добра спирала струва около 13-14лв. Пползвам я поне половин година. Руж( перли) за лице- същата цена. Ползвам около 2 години. Червилото повече от година, пак не мовече от 10-15лв. Това е гримът, който слагам. Рокли за повече от 50лв са изключение в гардероба ми, но това не ми пречи да изглеждам винаги стилно и като излязла от списание ( както се казва в статията). Обувки в България могат да се намерят за под 100 лв естествена кожа-стилни и качествени. Маникюр и педикюр си правя вкъщи- перфектни до малкото пръстче. Лекар съм и когато работех на смени и давах дежурства винаги намирах време за себе си – за да се чувствам и изглеждам добре. Спортувам сама ( не съм плащала на инструктор никога). Оказва се , че да бягаш в парка или да вдигаш тежести вкъщи е безплатно. Така че подкрепям мнението на по-възрастната и може би по-знаеща от мен госпожа- ” Няма грозни жени! Има не особено умни жени!”

  • Lon

   October 10, 2016

   Не знам дали си забелязала, но кремовете за лице стават все по-скъпи, колкото по-възрастна е ползвателката им. Т.е. ако сега не използваш крем за лице или използваш такъв за 25 лв., кремът на същата марка, когато си на 40 г. ще ти е 2 пъти по-скъп, на 50 г. – три пъти по-скъп. Ако сега косата ти все още е ОК с шампоан от супермаркета, след няколко години ще започнеш да се оглеждаш за нещо по-добро.
   Същото е и с дрехите – в момента всичко ти отива, но след 10 г. ужасно ще си личи, когато роклята ти е за 30 лв.

 • Сия

  July 13, 2016

  …..последното изречение обезмисля цялата статия !
  Не си ли щастлив – не си красив !

 • Александър

  July 13, 2016

  Марта Добрева, а какво правите когато любимия мъж фалира/катастрофира и парите му секнат? Красотата Ви ще свърши или търсите нов мъж? Как ще се почувствате, ако мъжът има консумативно отношение като вас… Примерно, катастрофирате и се обезобразите и като ‘екстра’ останете в инвалидна количка доживот. Да Ви изостави в болницата като ‘нерентабилна инвестиция’ и да търси по красива от Вас. КАК…?? Очевидно- УМ ТРЯБВА! С пари може да си купите фасада, но не и СЪДЪРЖАНИЕ. Стив Джобс кава: “С пари може да си купите шофьор, но не и човек който да ви “отмени” за болестта, която ви убива”. Парите са функция на личността. Когато личността стане функция на парите става страшно…

 • Ilieva Marina

  July 13, 2016

  Много интересна гледна точка.
  Благодаря ти Господи, че моята не е такава!
  Мило момиче, аз съм почти на 50 г. и съм видяла 2 и 200 в живота си. Никога не съм позволявала мъжа да ми плаща сметките и разходите, което не значи, че не поддържам визията си ежедневно (максимум 30 минути, неделя – целия следобед). Харесвала съм всеки етап от живота си и сега го харесвам, защото съм още по-знаеща и можеща. Никога не ми е липсвало мъжко внимание, защото красотата е нещо, което грабва първия поглед, но след 15 минути е добре да знаеш или да умееш нещо. Щастливо омъжена съм от 30 години. Съпругът ми не е баровец, но е невероятно добър човек и го обичам, защото никога не ме е спирал, когато съм искала “да летя”.
  Непонятно ми е защо типа “кукла Барби” е пример и еталон за подражание?
  С часове висите в козметичните центрове и фризьорските салони. Губите си времето с ежедневни разходки в Моловете за парцалки. Пропилявате младостта си в една предварително обречена кауза(“Къде отиват патиците, когато езерото замръзне?”Дж. Д. Селинджър). Мислите си, че опаковката е по-ценна от съдържанието и влагате неимоверни усилия в тая посока. А може да е различно!
  Образовайте се, откривайте нови светове, усъвършенствайте силните си страни, работете върху умственото си и професионално израстване, бъдете благородни в мислите и постъпките си и полагайте минимална грижа за тялото си.
  Повярвай ми, ще бъдете оценени от истинските мъже (не тия с мозък като аспиринче).
  Защото истинските мъже, освен кукла Барби имат нужда от събеседник, приятел, подкрепа или просто някой, с който се смеят задно. Има една дума която обединява всички тези качества и тя е – ЧАРОВНА.
  Аз бих коригирала заглавието ти така, Марта :
  Няма грозни жени! Има не особено умни жени!
  Красотата изисква умствено усилие

 • Ilieva Marina

  July 13, 2016

  Много интересна гледна точка.
  Благодаря ти Господи, че моята не е такава!
  Мило момиче, аз съм почти на 50 г. и съм видяла 2 и 200 в живота си. Никога не съм позволявала мъжа да ми плаща сметките и разходите, което не значи, че не поддържам визията си ежедневно (максимум 30 минути, неделя – целия следобед). Харесвала съм всеки етап от живота си и сега го харесвам, защото съм още по-знаеща и можеща. Никога не ми е липсвало мъжко внимание, защото красотата е нещо, което грабва първия поглед, но след 15 минути е добре да знаеш или да умееш нещо. Щастливо омъжена съм от 30 години. Съпругът ми не е баровец, но е невероятно добър човек и го обичам, защото никога не ме е спирал, когато съм искала “да летя”.
  Непонятно ми е защо типа “кукла Барби” е пример и еталон за подражание?
  С часове висите в козметичните центрове и фризьорските салони. Губите си времето с ежедневни разходки в Моловете за парцалки. Пропилявате младостта си в една предварително обречена кауза(“Къде отиват патиците, когато езерото замръзне?”Дж. Д. Селинджър). Мислите си, че опаковката е по-ценна от съдържанието и влагате неимоверни усилия в тая посока. А може да е различно!
  Образовайте се, откривайте нови светове, усъвършенствайте силните си страни, работете върху умственото си и професионално израстване, бъдете благородни в мислите и постъпките си и полагайте минимална грижа за тялото си.
  Повярвай ми, ще бъдете оценени от истинските мъже (не тия с мозък като аспиринче).
  Защото истинските мъже, освен кукла Барби имат нужда от събеседник, приятел, подкрепа или просто някой, с който се смеят задно. Има една дума която обединява всички тези качества и тя е – ЧАРОВНА.
  Аз бих коригирала заглавието ти така, Марта :
  Няма грозни жени! Има не особено умни жени!
  Красотата изисква умствено усилие.

  • Lon

   October 10, 2016

   А като се поддържате, това без пари ли ви излиза? Може би не ползвате крем за лице и шампоан, носите си обувките отпреди 30 години и не си обезкосмявате краката?

   • Ilieva Marina

    October 10, 2016

    Излиза ми за много повече пари отколкото можеш да си представиш, друже, защото от години живея в Германия, а тук стандартът на живот е в пъти по-висок от България. (Само за сравнение посещение във фризьорски салон е 80 Евро.)
    Можеш да завиждаш за гардероба и обувките ми, но преди да поучавам заплатата, която получавам днес и респекта, който съм си извоювала ИНВЕСТИРАХ В ОБРАЗОВАНИЕ! Verstehen?
    Кога ще ги стигнем германците ли? Когато ни костюмчето ти, а ПРОФЕСИЯТА ти, отваря вратите пред тебе!

  • Lina

   July 17, 2016

   Marina Ilieva – prekrasen komentar!!!!!!! Bravo

 • Biso

  July 12, 2016

  Тъй тъй….само жени са писали,и естествено,че подкрепят авторката. Но по нейните сметки излиза,че трябва-както казва приятелката на мой близък) -средно 100 лв на ден за джобни и поддръжка. Това прави около 2500-3000 лв месечно ей така-грим,фитнес,дрешки,обувки и т.н..Само че средната рботна заплата в бг е 450 лв.Как тава тази работа? Но да оставим това настрана. Мъжът ще ги изкара някак си тези пари за визия и лустро.Какво предлага жената насреща? НИЩО! Защото такава жена дори не знае цената на парите! И смята,че е благоволение да си легне с този,дето е платил.Отделно може би тя самата се чувства платена.И на трето,но не на последно място-да,имах такава приятелка…силикони,екстеншъни,скъпи телефони и стандарт на живот далеч над джоба и.И какво– не ми пипай главата,ще развалиш прическата.Не ми пипай циците,че силиконът малко наболява..и така нататък. Заминах за чужбина и се оказа,че друг и се радваше на лустрото.Когато си тръгнах и остана той да носи ангажиментите-не се получи.И пак поиска да се съберем.Опитах,но нищо не бе същото.В крайна смета реших,че е по добре да си платя за нощ с такава лъскава жена,отколкто да я поддържам,а друг да се радва.И ,както казах-искате всичко,а насреща давате нещо,ползвано от немалко хора-и в минало,и в сегашно и в бъдеще време.Може и да има изключения.Но в моя житейски път почти не съм срещал такива.

  • marta.dobreva

   July 12, 2016

   Ами ти защо не си си хванал по-естествена приятелка, която ценностите й не са силикон, която не е толкова поддържана, но ще те обича, а??

 • Dundi

  July 11, 2016

  Един познат беше казал, за една мнооого скъпо поддържана жена: “е, няма нужда да дава толкова много пари, за да изглежда толкова зле…”

 • Genova

  July 11, 2016

  Ех колко моралисти се намериха да проповядват, че жените не са вещи. Еми не сме. Ама по външния вид посрещат, по акъла изпращат. Много хубаво си го е написала авторката. Това всичкото, между другото, е валидно и за мъжката част – хубавата дреха се познава отдалеч, както и мъжете, които “се гледат”.
  Малко повторения тук-там, но браво. Успех занапред 🙂

 • trendafilova

  July 11, 2016

  Напълно съм съгласна. Всяка жена, която се старае да изглежда добре, дава пари. Колкото и да си естествено красив, а определено има много такива момичета и жени, все пак естествената красота е до чертите на лицето и до излъчване най-често. А оттам нататък? Кола маска, маникюр, педикюр, добре изглеждащите коса и кожа? Те не изглеждат така от само себе си повярвайте ми. Естествената красота опира до това да изглеждаш добре без грим. Това не означава, че пак не са вложени много пари в това кожата да изглежда чудесно без грима. 🙂 Статията е вярна и много на място. Тук изобщо не се говори за интелект. Аз например изключително много обичам да си цапам лицето с много грим и изкуствени мигли и да виждам как се променям, това обаче не означава, че съм безмозъчна кифла или че съм комплексирана от лицето си и се опитвам да скрия недостатъци. Интелектът и красотата са коренно различни неща и трябва да усещаме границата. Ако една жена е интелигентна, но отрича полагането на грижи за себе си просто защото едва ли не е над нещата и за нея външният вид не е важен тогава бих могла да поспоря колко точно интелигентна е тази жена. хаха

 • donizavar rex

  July 10, 2016

  Моля?… за една умна жена, последното нещо са парите за външния и вид, тя го постига лесно с държание, и излъчване!

  • Lon

   October 10, 2016

   Кое е по-добре – умна и грозна или умна и красива 🙂

  • Галина

   July 11, 2016

   На кого му пука дали жената е умна, ако не му е привлякла погледа с визията си? И как би преценил, че жената има излъчване и държание, ако преди това не е приковала първия бегло хвърлен поглед с най-повърхностната си опаковка?

   • pkochev

    May 15, 2017

    Зависи кой мъж какво гледа. Ако той търси само красотата, няма да забележи одухотвореността на една жива жена. Ако си е патил от красавици, може пък да се научи да забелязва вътрешното излъчване, наричано “сътрешна красота”. Мнението на авторката не е лишено от истина, но е леко едностранчиво, списанийно, гламурно. Тя не отчита вариации в отношението на мъжа към жените. Поставя всички мъже под един знаменател, което е неконструктивно. Българинът се е научил да намира заобиколни начини, за да постига целите, за които други народи плащат като не видели. А това, че атрорката не знае за такива начини е една добра причина да вземе и да се поинформира.

   • Сия

    July 13, 2016

    За съжаление е точно това – опаковка – след това идва разочарованието …

 • Мина Казанджиева

  July 10, 2016

  Според мен статията си е супер. Интересна гледна точка, различна. Сладко е, че накрая се извиняваш за грешките! И да-красотата е скъпа! Отнема средства и време. Не се бори с вятърни мелници и разни хейтъри! Прави това, което те кара да се чувстваш щастлива, защото щастието личи и е важно, за да си още по – красива! Аз съм щастливо омъжена, имаме прекрасно дете, което ми липсва когато съм на работа, липсва ми и когато съм на козметик или фризьор. Детето е благословия! Имам и страхотен съпруг, без чиято помощ нямаше да се справям с нищо. За съжаление повечето мъже не осъзнават колко важно е да помагат на съпругите си и да ги подкрепят,за да бъдат те още по -красиви! Продължавай да пишеш, бъди себе си! На никого не си длъжна 😉

 • Eva

  July 10, 2016

  Авторката много добре знае, че има жени с естествена красота, но тя също така знае, че дори и естествените красавици харчат пари за да поддържат своята естествена красота, защото красотата сама по себе си е доста преходна и ако не я поддържаш доста бързо няма да остане и следа от нея, така че дори естествено красивите жени дават пари, дали за кремче за лице или скъп шампоан пак дават пари. С две думи, всяка жена която иска да запази естествената си красота за по-дълго или просто да я подчертае трябва да ДАВА ПАРИ! Такъв е живота, както на мъжете им се налага да осигуряват финансова стабилност така и на жените им се налага да влагат в красотата си.

 • сиси

  July 10, 2016

  Може и да има неща, с които не съм на сто процента съгласна в статията, но авторката е напипала верния тон. Допреди месеци не можех да си позволя да си коригирам зъбите именно поради липса на пари. Това си беше комплекс и дори интелектът ми, който е доста над средното, не компенсираше. Не можех да си позволя и хубави дрехи, дори ме смея да кажа маркови. Факт е, че не бих дала 1000 лв.за рокля или 250 лв за сутиен. Въпреки че имам някакъв по приличен доход ме заболя сърцето че трябваше да хвърля 400 лв за зъбите и то при възможно най евтиния вариант. Навсякъде ми искаха 1500. Разбира се че всичко е пари и ако нямаш просто ще стоиш отстрани почти незабелязан, а да не говорим, че и няма как да градиш професия и кариера. Винаги ще те изтикват на заден план. Не можеш вечно да си Грозната Бети… С малко пари можеш да си спретнат, но никой няма да ти оценява интелекта. Старата поговорка си е вечна, че по дрехите посрещат, разбирайте визията, а по ума изпращат. Вътрешната красота се вижда тогава, когато човек се чувства сам красив и има някакво самочувствие. Самата аз го усещам, когато направя нещо за себе си. Виждам го и по жените които срещам ежедневно. Има смачкани и без самочувствие, а умни, но излъчващи негативизъм и недоволство, а тези с хубавия и поддържан външен вид обират погледите и определено сияят. Така че само да се осланяш на природни дадености е безсмислено, трябва си поддръжка. Все още 40 лв са доста за боядисване на коса, но на 2 месеца го правя. Като се замисля, ако имах повече приход щях и други неща да си позволя и фитнес и екскурзии и малко повече дрехи, но засега колелото и всеки месец по една две дрешки до 100 лв, което са си изстрадани и събирани пари. Не става дума за кифлите, които достигат до кич и тъпота, едмо често срещано съчетание не само в Бг. Става дума да поддържаш стил, който да показва и интелекта ти и да привличаш. Няма да коментирам колко много мъже хвърлят луди пари за да се поддържат. И тях ли да ги наплюем?

 • Petar

  July 10, 2016

  Пълна глупост!

  Коментарът е излишен.

 • Neli Geneva

  July 10, 2016

  Съгласна съм с авторката и с нейниа потлед върху женската красота. Не упреквам и останалите за мислене им защото тяхното виждане е от доста различен ъгъл. Неоспорим факт е обаче; че за да изглежда една жена красива и на 50+ е необходимо непрекъснато да се грижи за своята фигура. Фризьор, козметик, фитнес, йога….отделно кремчета Anti age, фон дьо тен, руж, червило, сенки…и не на последно място тоалета, стилен и изискан. Какво мислите, че това е безплатно ли? Аз говоря за най – необходимите неща, за да изглежда добре една жена, не говоря за разни прещявки на някои момичета за силиконови устни, бюстове и дупета и скъпи тоалети…За да изглежда нещо добре /каквото и да е то/ са необходими непрестанни грижи, затова ако искате да изглеждаге красиви правете всичко възможно да отделите част от бюджета си, за да инвестирате във външния си вид! Един ден ще го разберете!

 • Биляна

  July 9, 2016

  Мила Марта, прочетох с интерес статията Ви и мисля, че сте много права. Хейтърските коментари вероятно идват от нереализирали се завистници, които гордо крепят фасадата на интелигентни аутсайдери. Ама много лесно можете да ги контрирате. Истината е, че за пълния Ви успех, трябваше да поднесете материала с други акценти. Ето няколко примера: 1/красивата жена, няма как да е красива без пари, защото красивите й зъби, трябва да се поддържат, а това е скъпо (имам любим пример, една моя приятелка, дано не се разпознае милата, която от 20 години вече няма пари да си смени кафявата пломба между предните два зъба. Уви, това адски я загрозява и колкото и добри думи да излизат от устата й, противната пломба никак не помага); 2/ако една жена е принудена да живее в бедна среда, това й се отразява на психиката, а това веднага се изписва на лицето – тя започва да гледа измъчено, уморено и страхливо иззад подпухналите си и обградени с бръчки негримирани очи; 3/пак ако е бедна, красавицата е принудена да се храни с долнокачествени продукти, от което се влошава здравето и фигурата й (най-малкото е лошата кожа); 4/при липса на средства и най-красивото момиче ще си остане необразовано и социално глупаво, защото тези придобивки никъде не са безплатни, т.е. в отговор на хейтърите бих ги питала как ще блесне натуралната красавица с натурален ум, без ерудиция (да не говорим колко беди ще си навлече това девойче, ако не се образова как да си подреди приоритетите в живота); 5/що за мироглед би имала пак тази хубавица, ако никога не е имала възможност да пътува, да види свят, култури и др. И така мога да продължа списъка с още поне 20 точки. Както виждате, нито дума за цената на козметичните услуги и модата. Аз самата вече не държа на последното, но без горните точки човек никога не би забелязал вътрешната ми красота. Лично аз смятам, че красотата е отражение на характера и добрите черти, но те трудно остават на висота, ако приоритета на жената е оцеляването на семейството й пред нейното самоусъвършенстване. Уви, то струва. Не само пари, а и време.

  • Ana

   May 27, 2017

   Така е. Когато бях ученичка, джобните и стипендията за успех, които имах, отиваха почти всичките за книги. А семинарите, обученията, куровете…? Всичко това също струва пари. Живеем в свят, в който без някакви пари е почти невъзможно да се изградиш като стойностна личност, няма как без инвестиции в себе си.

 • мамамиа

  July 9, 2016

  Мило дете, жената не е НЕЩО, което да бъде показвано като мечка по панаирите. Нормалните хора си избират партньор в живота с безброй функции, които рядко включват красивеене като златна статуетка от времето на Луи някой-си. Отдавна не сме във времето на мутрите, които кичеха жените си с най-скъпия силикон, ланец и изкуствени устни с цел ВИЖТЕ МЕ. Ще ми се в училище да наблягахте повече на правописа и тренирането на атрофирали мускули като мозъка. Толкова много неща не са наред в тази драсканица, гледната точка е толкова плоска и повърхностна, че направо няма от къде да започнеш да разплиташ чорапа. Предполагам е нормален опит за демонстрация на мисловна дейност за момиче в пубертета, което още нищо не е видяло от живота, освен лъскавите списания и чалга заведения. Отдавна ги стигнахме американците по интелигентност, дълбокомислие и комерсиализъм, да ни е честито!

 • Aelita Godiva

  July 9, 2016

  Нека всеки пише, така показва позицията си. Само искам да добавя нещо дребно. Всички сме чували как някой не харесва едно или друго в себе си, как някои са на вечни диети…. Защо не опитат да развиват ума си, а искат да бъдат харесвани и обичани. Защо като клошаря дето рови по кофите не си вземат куче да ги обича? Толкова ли е важно вниманието и усмивките на околните? Още Конфуций е казал…Красотата от вътре личи и от вън! Аз бих перефразирала …. От грозновато дете, което връсниците отбягват и игнорират, пораства озлобен и комплексиран възрастен индивид, готов да нарани преди отново да понесе разочарование.. Интересно ми е защо тези които уж не дават пари за красота, не спрат да купуват сапун, дрехи, обувки …дрънкулки, да си ходят натурални . Така ще оценяват духовната им извисеност, а не пошлата външна красота!

 • анонимен

  June 22, 2016

  Има огромна доза истина в тази статия,но има и малки неща,които са направо “табу” за хората. За представителен външен вид не са нужни безумни средства. Мили дами,какво ще ви струва да отделите един ден вместо в мола,в магазините втора употреба? Аз ще ви кажа какво ви струва – излишни разходи:) Е,ако ви е толкова до самочувствието,не се притеснявайте,никой не знае за колко си си купил сакото zara, роклята Gucci или пък чантата s.Oliver. 😉
  Та, каквото и да си говорим, въпросната красота в тази статия не изисква крайни жертви, само доза пресметливост и малко акъл. Колкото до възрастовите предрасъдъци, на 18 години съм, НОРМАЛНО е външния вид да е важен за мен 🙂 но моля ви дамите с оправданията да се замислят следващия път като поискат чантата s.Oliver за 180 лв. И не могат да си я позволят, дали няма и алтернативен вариант където да не ви се налага да давате луди пари. За да потвърдя изказването си (без идея за хвалба,че знам ли) по въпросните магазини съм намирала маркови дрехи от h&m през zara до Gucci,за които не съм давала повече от 20лв (в зависимост от продукта ). Поздрави на авторката за статията, извинение за дългия комемтар!

 • Георгиева

  June 21, 2016

  Абсолютно вярно 🙂 Нека не забравяме, че колкото повече се трупат годините, толкова красотата е по-скъпа!

 • hhh

  June 15, 2016

  Красотата изисква най-вече свободно време и желание за поддръжка. Време и сили не винаги се намират лесно, когато жената работи и се грижи за семейство. За дрехите, чантите и обувките- е това няма нищо общо с начина, по който изглежда жената. Има и евтини дрехи, които изглеждат в пъти по-добре от скъпите, важното е да са подбрани с вкус. Едно време нямах пари да си купя и 1 блуза, след това започнах да печеля доста добре, но така и не започнах да си купувам скъпи дрехи. Никой мъж няма да се загледа по вас и да каже- ‘Оу, тази каква сладка чантичка има-искам да съм с нея’ ахахаха. Относно обувките на ток…мъжете си падат по преживяванията, а когато сте с обувки на ток, ще сте възпрепятствани да направите половината спонтанни неща, които могат да ви предложат :D. Мъжете имат нужда от добър събеседник – не е лошо да се положат усилия в тази насока, защото само с външен вид си оставате като бездомно куче – всички ви се радват, но никой не иска да ви вземе вкъщи :). Съветът ми е – придържайте се към по-естествената красота и се обогатявайте повече. Интелектът и добрата професия винаги привличат вниманието, а когато са подплътени и с един приятен външен вид, няма да се чудите защо не можете да впечатлите мъжете.

 • daqna

  June 14, 2016

  bravo…..

 • анонимката

  June 14, 2016

  Вникнете малко в статията. Идеята не е, че ако имаш пари се превръщаш автоматично в Анджелина Джоли. Става въпрос за елементарна поддръжка и подчертаване на естествената красота. Да оставим настрана дрехите, обувките, гримовете и чантите. Направете си равносметка като жени колко пари давате на месец, за да се чувствате сами за себе си красиви. Ако се боядисвате, особено, ако сте руси, 200лв на месец не ви мърдат за фризьор. Ами шампоаните, балсамите и маските, с които поддържате косата си мека и жива? Маникюрът, който е на всеки 2 седмици и педикюрът един път в месеца? Ами кола маската или при много жени в днешно време фотоепилациите, които знаете по какви суми са? Ами душ гелът, ексфолиантът и боди лосионът, с който поддържате кожата на тялото си мека? Козметичката? Кремовете против бръчки, акне или за хидратация? Хайде направете си една равносметка лично за себе си и тогава говорете колко ви е естествена красотата и как не се интересувате от такива неща и не се поддържате като жени. 🙂

  • marta.dobreva

   June 14, 2016

   Благодаря за разбирането! Оценявам, че има хора, които вникват в написаното. 🙂

   • Ana

    May 27, 2017

    И аз щях да напиша точно такъв коментар. Нека всяка жена си даде сама сметка как гледат на нея хората, с които е заобиколена, ако й се виждат белите коси, маникюра е наполовина паднал, и не си е епилирала краката. И нека мъжете да си дадат сметка защо не излизат с такива жени. После парите нямали значение, казват мъжете. Ами нямат, защото не им е на тяхната глава да правят такива разходи за външния си вид и си мислят, че жените едва ли не по рождение са такива и изглеждат добре. Външният вид за една жена си изисква време, усилие и разходи – малко или много зависи от личния джоб, но ги има. Няма значение кой смята статията или нейната авторка за повърхностна. Във всички тези коментари аз виждам само кой е с много объркана представа за живота. Лошо няма, последствията от нашите разсъждения са си за нас си. Чудесно е, че има млади хора като Марта, които си имат мнение и свободно го изразяват. Така като гледам от коментарите, много хора са имали наистина нужда да прочетат тази статия.

 • Alexandra

  June 13, 2016

  Не мога да проумея защо са тези гневни коментари.Живеем в посредствен свят, на първа линия са всички посредствени неща.Може би по-малко хора могат да оценят истинската красота.А тази, която всички можем да видим на пръв поглед, е тази, за която става дума в статията.Тази – поддържаната, излъсканата, Всяка самоуважаваща себе си жена иска да се поддържа, но за това са нужни средства, услия и време.И ако преди красивите жени просто са се раждали, сега красивите жени се създават.А до колко е истинска красотата на една жена, до колко е естествена и непринудена тази красота, защото й е дадена по рождение или са вложени достатъчно средства е друг въпрос.Аз също харесвам красиви жени, които просто са родени красиви.И дори бедно облечени, няма начин да не забележиш истинската красота, тази, която е просто дар.

  • marta.dobreva

   June 14, 2016

   Напълно съм съгласна! И както казвам-винаги има изключения, но аз говоря общо! Хората не ме познават, но аз самата използвам много малко грим и съм ценител на естествената красота, но просто отразявам някак суровата истина, макар и тъжна.. 🙂

 • Reznoff

  June 13, 2016

  Скъпа ми Марта

  Това хейтъри, хейтъри. Как пък вие една статия не написахте, ами все по чуждите плюете. Браво марта, не си за пулицър, но и аз съм съгласен в голямо отношение с теб по тази тема. Доста добре си ги описала нещата, явно имаш наблюдения. Има го наистина момента с заглеждането по мноого натоканите мадами, но аз лично като мъж мога да ти кажа, че в един момент (по-)умните мъже разбираме, че тези от кориците изглеждат така посредством парите на някой sugga daddy. Много рядко съм срещал жени наистина извоювали финансовата си независимост, и изглеждащи отлично на свой разноски. Но те пък незнаино защо са само, може би защото повечето мъже се плашим от някаква много bad ass бизнес дама – силна и независима жена. Дерзай. Пиши наволя. Хейтърите ще хейтват, аз съм от хората, които ще четат, и ще се съгласяват на места , и няма да се съгласяват на други.

  Поздрави Р. Резноф

  • marta.dobreva

   June 14, 2016

   Здравей!

   Изключително съм благодарна, когато има позитивни и градивни коментари. Ясно е, че винаги ще има няколко мнения, но…..
   Но това няма да ме спре да изразявам своето. Разбирам, че рано или късно тези мъже, за които говориш виждат красотата в дълбочина.
   Благодаря за разбирането! 🙂

 • Анн-Мари

  June 8, 2016

  Здравейте!
  След като прочетох цялата статия ми стана тъжно за Вас и за хората, които подкрепят тази немарливо нахвърлени думи. По мое усмотрение Вие сте едно момиче изпълнено с комплекси, което има плосък стил на писане и липса на познания относно красотата…
  П.С “Грижата за красотата започва от сърцето и душата. Иначе никаква козметика не помага” Коко Шанел

  • marta.dobreva

   June 8, 2016

   Ще се съглася с вас, но преди да ме определяте като каквато й да е моля прочетете и другите ми статии. 😉

 • Liza

  June 8, 2016

  Гадни, грозни истини за 21 век. Красотата винаги е изисквала финанси, едните хора го знаят, а другите макар и да знаят, не го приемат, защото “моралът” не им позволява. А за мъжката аудитория знаем, че масово не са наясно колко часа и лева е коствала на дамата “естествената красота”. Подкрепям те, но това не означава, че одобрявам това, което се случва днес с женската суета и мъжката представа за хубост. Мисля, че ти също не одобряваш това. Благодаря ти за истинската статия.

 • Веселина Войчева

  June 8, 2016

  Не съм на принципа ,че хубавият кон и под скъсан чул се познава,но смятам,че хубавата жена току що излязла от банята и с парче плат да се завие пакще е хубава.Такава е препоръката на бащите към синовете за да си изберат хубава жена :да гледат каква е излизайки от банята и какизглежда майка и ,за да знаят как ще изглежда тя на възраст.

 • Di Ilieva

  June 8, 2016

  Малко е смешно да се оправдае това с пари. Първо една жена или е красива или не е. това че може да си сложи грим или нова чанта в ръката, да може да я направи по интересна, но не и по-красива.Красивите жени са си красиви със или без рокля 🙂

 • Nikola Vaselich

  June 8, 2016

  Ще го напиша така, жените дават по 300 лева и нагоре само за една дамска чанта, но никой мъж не е казал до сега “Вярно, дебеличка с мустачки ама каква чанта има само”. Та към авторката една жена колкото и пари да има, ако ще да пазарува от най скъпите бутици, ако няма стил е все тая. Има жени които със 10-кратно по-малка сума ще изглеждат по-добре.

  • marta.dobreva

   June 8, 2016

   Никой не говори за чанти по 300/400 лв.! Ясно е, че красотата не може да се купи, но трябва да се поддържа, а затова трябват пари и не можеш да ме убедиш в противното! Малко или много според зависи, но трябват. И всички знаем кои жени заглеждате, така че не ми спори, а прочети по-внимателно статията, че ми писна от такива дето не могат да вникнат и да четат зад редовете!

 • vikitoriqviktorova

  June 7, 2016

  Статията е толкова точна, че няма накъде… !!! Никой не говори за Gucci и Chanel, става дума за “поддържане”, а то изисква пари дори и от най-малкия детайл! Пари, пари, пари…. не много, но все пак ПАРИ! Не проумявам как може да има негативни мнения като това си е голата истина… Ааа, сетих се… бас ловя, че всеки негативен женски коментар е от зле поддържана жена! БАС! защототези, които се поддържат знаят за какво иде реч!😉

 • Ивелина

  June 7, 2016

  Поздравления за статията! Има много истина в нея.
  Искам и аз да споделя моето мнение и опит.
  Сякаш ценностите и изискванията на съвременното общество към успешните хора се различават от тези на предишните поколения. Много повече се определят от сумата, която струват дрехите и аксесоарите.
  Бих казала, че все повече хора посрещат и изпращат по дрехите в наши дни!
  Само да добавя ,че същите правила въжат и между мъжете!
  Помежду си те също се оценяват по скъпите маркови дрехи, дали са успешни в живота или не.
  За да потвърдя казаното ще ви разкажа една история.
  С млади приятели наскоро обсъждахме темата “доколко е важно дали носиш маркови дрехи ” . Извода до който стигнахме беше , че е изключително важно особено, ако хората те срещат за първи път или рядко.
  Мисля ,че това потвърждава теорията, че красотата , уважението и вниманието получавани от непознати струват все по скъпо!

 • Лорка

  June 6, 2016

  И да,и не.Една истински красива жена може да изпъкне и с по-малко.Немисля,че скъпите дрехи,прически,маникюри и т.н. са големият определящ фактор за красота.Имаш ли чар,излъчване,богат речник и интелигентност да го използваш,на дали някой ще обърне внимание дали роклята ти е за 50 или 250,и къдриците ти (примерно) си ги правила у вас със ролки,или си платила на някой коафьор.Да,със напредъка на възрастта може и да трябват повече средства,но в днешно време тази представа за красота според мен е много изкривена. 🙂

  • marta.dobreva

   June 6, 2016

   Здравей, Лора! Някъде да съм казала каква е истинската жена? Да съм дала определение за истинска жена-ами не… Тук говорим за визия, затова което виждаме първо, а не за момента, с който започваш да си говориш с жената.. тогава е ясно какво повлиява. На всички жени ни се иска външността да не е водеща на мен най-много, но…. но за да заговори един мъж една жена трябва да го грабне визуално и въпреки това… Цялата истина се крие в последното ми изречение на статия, ако не си го прочела върне се моля те прочети го и ще ме разбереш… 😉

 • jane

  June 6, 2016

  По едно време, като стигнах до “основа, фон дьо тен, сенки”, щях да спра да чета, но по интуиция, продължих. Прочетете последното изречение, хора!!! И да, има много истини, масата /на мъжете/ в България е такава, а и на жените. Аз лично сама се подстригвам, боядисвам, епилирам, не си слагам “основа и фон дьо тен” и се възприемам като хубава. На времето в гимназията си слагах доста спирала и един приятел ми каза, ами какво ще стане, ако излезеш на среща и той те целуне по очите? Най-вероятно ще повърне!

 • John Dumas

  June 5, 2016

  Негативните коментари, типично отражение на горещият балкански манталитет, са по-скоро емоционални отколкото рационални.
  Амбициозните личност, неразчитащи изключително на номеклатурните роднински връзки, от рано осъзнават че външен вид е първата стъпка към изграждането на авторитет.
  Факта ,че бъркате понятията с чалга звездите и останалите извратени форми на първенющина и показност, за да наричате статията меркантилна, е изцяло за ваша сметка.
  Склонен съм да вярвам ,че жена написала подобна статия (разгледайте целият блог), е достатъчно осъзната за да я обвинявате в елементарно мислене.

  @Марта такова е “българското общество” цивилизационно сриващо се от 20 в 19 век.

  • marta.dobreva

   June 5, 2016

   Здравей, John! 🙂 Благодаря ти за този коментар! Не ме е яд толкова за негативните коментари към статията, колкото тези към мен! Защото хората наистина не са си направили труда да ми прочетат блога и да видят що за човек съм. Може би тогава щяха да гледат по друг начин на статията, но може би… 🙂 Благодаря за подкрепата! 🙂

 • Nikolova Sunny

  June 5, 2016

  Браво, много точна статия, за съжаления е и вярна. В България може да се забележат 70-годишни и по-възрастни жени със скъпи палта и бижута, които на тяхната възраст не им решават проблема, докато младите са принудени да бъдат пестеливи. Разбира се, не всичко е пари, но когато ги нямаш, някак си не може да сияеш и да пилееш наоколо красота.

 • плам

  June 5, 2016

  Ама чакай сега,от пазарски евтинийки,до Armani има едно доооста голямо рязстояние. Има няма две нули. Искам да кажа,че не са нужни много пари, и че с нормални,дори малки доходи,можеш да изглеждаш прекрасно. Няма да говоря за вътр красота и тем подобни,щото е яснп че говорим за опаковката. А и,скъпи мъже,истината е,че мнооого малко жени,включаемо бедни и богати,притежават такова излъчване,че само то да ви обърне главата по улицата. Това,което мислите за излъчване най-често е съвкупност от много фактори,основно външен вид и настроение. И дотолкова,доколкото говорим за външен вид, една жена, която иска да изглежда добре може да го постигне с нормален месечен доход и желание,разбира се. Има купища идеи в интернет,бюти хакове,съвети. И не говоря за Космополитън. Така че нямаме оправдание да сме немарливи. Многото пари могат да допринесат,но не в огромен процент.
  Жените,които видимо не се грижат за себе си не са задължително бедни жени,но смачкани емоционално и психически дотам,че да нямат желание за това.

 • mdam

  June 5, 2016

  Ех, как ме върнахте в 90-те. Само който не го е изживял може да напише, че статията е повърхностна. А при мен даже не ставаше дума за прекалено скъпи неща тип рокли и официални обувки, не можех да си позволя обикновени дънки, ходех с разни преправени неща, или ушити от някоя вуйна/леля. Когато започнах работа много време дрехите ми бяха идея фикс заради “приятните” ми тийнейджарски преживявания. Като започнах да печеля повече пари си купих всичко и погледнах с друго око на тия, които не ме забелязваха, оцених съответстващо акъла на една, дето ми се присмя. Но, удара по самочувствието ми си беше оставил белега. И, да, това се натрапва на хората в Бг – да виждат само външността. По дрехите посрещат, и ако не изглеждаш подобаващо, даже не ти отварят вратата. Някой беше писал, че не си ляга с опаковката – е, да, ама без нея даже няма да я забележиш тая жена. Това е в Бг. За съжаление много вярна статия. Има семейства, в които и двамата родители работят, обаче, със заплата от 600 лева всеки, какво могат да купят на децата си? Отворете си очите, хора.

 • chorapki

  June 4, 2016

  Отварям си пощата и гледам 20 коментара, сигурно не съм дапа отметка някъде. Прочетох тези след мен. Чудя се дали не сбърках с моя коментар. Коментирах смисъла на написаното, а някой коментират начина на поднасяне на информацията. Та се чудя и аз ли трябваше да коментирам начина?

 • Сайя Мирчева

  June 4, 2016

  Чак ме хвана яд, че отделих време да дочета до края тая глупост -_- В тая статия няма нито една истина и освен да вдигне самочувствието на богатите и да накара бедните да се почувстват като пълни боклуци, друг ефект няма. На бонбоните опаковките ли им ядете ?! Важно е какъв си отвътре, а не отвън. Пълна простотия

 • Ева

  June 4, 2016

  За жалост доста истини прочетох в статията ( или поне лични преживявания, които съвпадат с написаното). Все пак има го и фактът със слагането под един знаменател (въпреки уточнението, че е само мнение). Аз лично съм съгласна, че този тип красота ( фризьори, маникюри и тн.) или иначе казано поддържането на една жена струва скъпо и че колкото и да твърдят обратното, повечето мъже се впечатляват и се заглеждат повече по такива жени. Аз обаче като независима жена, чиято цел в живота не е намирането на богат мъж, гардероб с маркови дрехи или като остарея да ми повдигнат циците, вярвам, че най-важната е вътрешната красота ( Beаuty is find within както се казва в любимата ми анимация “Красивицата и звяра”). Може да съм прекалена идеалистка или романтичка, но наистина вярвам, че най-красивото бижу, което може да носи една жена е нейната усмивка.
  П.С. Авторката на статията уточнява, че това е нейното лично мнение, на което все пак тя има пълно право така че нека имаме милост и да си спестим грубите думи и обиди. :))

 • Вела

  June 4, 2016

  Страшно ми хареса статията! Много точно описано! Нямаш ли достатъчно пари в днешно време, няма как да изглеждаш лъскаво. Най-добре е да има кой да те финансира, тези жени изглеждат перфектно. Много успехи във всичко, желая на авторката на тази статия!

 • Ева Красимирова

  June 4, 2016

  Истината боли!А в любителската статия на Марта, има голяма доза истина.Може да си отричате колкото искате, но фактите за жалост говорят сами…
  Едва ли една жена колкото и да има вкус и усет за стил ще може да съчетае двете, като си купи дрешки и обувки от пазара!?!! Да не говорим, че голяма част от нас жените не могат да си позволят да дават средства ежемесечно за дрешки,обувчици и т.н , защото имат деца за отглеждане и къща за въртене.Така че, цитата “НЯМА ГРОЗНИ ЖЕНИ! ИМА БЕДНИ ЖЕНИ… (КРАСОТАТА Е СКЪПА)..” важи с пълна сила!!!!

 • Петя

  June 4, 2016

  Когато чета подобни стагии, ми се иска да си сменя пола! Много ниски критерии си поставяш,ако смяташ, че една жена се забелязва само ако е дала 1000лв на месец,за да изглежда добре! Още по-обиден е начина,по който си описала мъжете. С две думи, ако наистина вярваш, в това което си написла – съжалявам те!

 • Елица

  June 4, 2016

  Не знам защо има толкова негативни коментари , но аз абсолютно подкрепям мнението ти .

 • hbeeva

  June 4, 2016

  Да сме снизходителни все пак, девойката е на 23. След 10 години може и да е на моя акъл и да разбере разликата между красива и направена жена. Сега вятър я вее на бела кобила и така трябва да бъде.

 • Julia

  June 4, 2016

  Мили хора, не знам защо отделих толкова много време да прочета тази статия докрай, вместо да прочета наколко страници от настолната ми книга. Звучи толкова “тъжно” за “бедните” момичета и женици, които не могат да си позволят така описания лукс!!! Дали те изглеждат по-грозни, защото не носят Guchi и не са дали 200 лв. за прическа?!? А пък ако нямат лилаво цветенце на нокътя на лявото кутре, то направо да вземат да се скрият някъде… И защо медиите отразяват като ВИП персони разни гърли, които нямат никакви заслуги към обществото, но се прочуват покрай някакви реалити формати. Преди няколко години бях поканена на едно събитие, на което присъстваха президенти на големи концерни, бизнесмени и светила в културата. Бях потресена, когато видях на следващия ден какво отразиха медиите – единствено, че е присъствала бивша миска…, пяла е еди коя си група и водещ е бил един шоумен /онзи цветния с перчема/… Мога да посоча много аргументи по написаното от авторката, която искрено моля за извинение, ако съм нарушила вътрешния й мир! Всеки си има гледна точка и свой мироглед. Но все пак ми е ужасно мъчно, че напоследък ценностната система на младото поколение все повече клони към кифленското, към изкуствената красота или марката на определена дреха, обувки и т.н. Естествено, че всеки човек – независимо дали е жена или мъж трябва да се грижи за външния си вид, да е чист, спретнат и облечен с вкус, да внимава с какво се храни, да спортува… но красотата не се измерва в тоновете грим, скъпите дрехи, размера на гръдната обиколка и т.н. Красотата е в усмивката, в чара, в лъчезарния поглед, в светлите мисли, в доброто сърце, в брилянтния ум… Останете здрави и щастливи, и бъдете ЕЛЕГАНТНИ И ЕСТЕСТВЕНИ!

 • Qna Agirman

  June 4, 2016

  İma nqkolko prichini edin myj da iska da byde s edna jena(izvinqvam se nqmam kirilica)Pyrvata e lubov ot pryv pogled (bez zna4enie grimirana,podyrjana ili ne).Vtorata ako tq e finansovo zamojna(da opredeleno ima i takyv tip myje).Tretiq stabilno semeistvo chrez koeto bi mogyl da se izdigne v karierata.İli prosto q iska nqkolko pyti v legloto si…A myjete koito iskat syprugata im da e krasiva,glavno iskat da e krasiva za tqh (moq syprug primerno) NE iska da se nagrimiram ,nakontq ,izdokaram i da izlezem da me zqpat drugite myje,tova koeto e za nego e samo za nego.A tezi myje koito biha iskali da se hvalqt s polovinkata si pred priqtelite si kolko e krasiva to e qsno che namereniqta mu ne sa seriozni…Tova e moeto mnenie!

  • Потресен

   June 8, 2016

   Яна, с кирилица или без – поздравявам ви за ТОЧНО това , което и аз мисля по въпроса. Сякаш пишехте с моите пръсти….
   Трябва да си идиот най-малкото да ходиш да “покажеш” приятелката си щото роклята й била от 7000лв , а не от 200 ( горе се пита в кой случай ще искаш да я покажеш).

 • lexie

  June 4, 2016

  На мен пък ми хареса, а по принцип съм доста критична. Аз също винаги съм била на мнението, че красотата е пари. Аз не се смятам за грозна, но с китайски сенки, гланц и т.н., предпочитам даже да ходя без абсолютно никакъв грим. Косата ми е подстригвана и боядисвана при кварталната фризьорка, сами си правете изводите. Ходя с дрехи от пазара – дънки – за 30 лв., тениска – за 10 и т.н. И когато видя поддържано момиче на пътя, се чудя аз защо не съм такава. И после решавам, че и аз мога да изглеждам по този начин, но колкото и да се опитвам, не мога, не и без пари. Всичко е скъпо на този свят.

 • holisticatedblog

  June 4, 2016

  До авторката !
  Нападки ще има от хората ,защото си поставила темата в крайност ,макар и да си опоменала ,че това е “твоята” гледна точка. Има и леки противоречия ,повторения , в крайна сметка не се разбира ясно посланието ти . Аз също съвсем не съм съгласна с написаното ,защото хората преди дрехите и всичко отгоре ,сме ходещи енергии .Енергията е тази ,която привлича вниманието ,има още неща като харизма ! И по- често човек ще каже ” я каква обаятелна жена ” или “чаровница”. Преди всичко жената е характер ,парфюмът подчертава характера, не го определя .
  И все пак пожелавам ти успех ,имаше някаква добра идея в написаното .
  Успех !

  • marta.dobreva

   June 5, 2016

   Напълно съм съгласна за чара, обаянието и т.н. Но просто исках да погледна една друга гледна точка на красотата, които всички се правят, че не е важна, но всъщност много хора и придават голяма важност дори да не го осъзнават или придават. Аз самата съм силна привърженичка на вътрешната красота и постоянно натъртвам на това, но просто реших да погледна една друга страна на красотата. За съжаление хората, които не ме познават няма как да знаят това за мен. 🙂

 • Pravda Marinova

  June 4, 2016

  Марта, не ви познавам, но ви поздравявам за статията. Истината в нея компенсира малките правописни грешки. Ето ви и доказателство, че сте права: вчера моя приятелка /пианистка/ трябваше да даде 90 лв. за боядисване и издухване на косата, 25 лв. за маникюр, 161 лв. за рокля /имаше концерт вечерта/. Добре, че имам обувки и чанта като хората, ми каза и се чудеше как ще изкара месеца с този непредвиден разход и заплатата си от 580 лв. Да изглеждаш добре в България е скъпо удоволствие. Само лична хигиена не стига. И само ум – също. Трябват и пари. И това се отнася както за жени, така и за мъже. Поздрави и продължавайте да пишете !

  • marta.dobreva

   June 5, 2016

   Благодаря! Радвам се, че все пак има хора, на които има се иска да прочетат още нещо от мен. 🙂

  • chorapki

   June 4, 2016

   И всичките тия неща които си купи направиха ли я по-добра пианистка!?!?

   • marta.dobreva

    June 7, 2016

    Ако излезе на сцената рошава и с грозна и скъсана рокля? Всички ще и коментират външния вид и никой няма да и слуша музиката….. За жалост!

   • Gabriella

    June 5, 2016

    Не, но са ѝ докарали уважението, защото хората, не само мъжете спрямо жените, съдят по вида и решават дали можеш и заслужаваш. така че – да!, за тези, които ги е интересувало видът и не са разбирали много от това, което свири със сигурност им е изглеждала по-добра, за разлика от тези, които са били със затворени очи и са се наслаждава ли на умението ѝ…

 • chorapki

  June 4, 2016

  И аз не схванах много смисъла на тази статия, но това е твоето мнение. Не виждам смисъл в това да търсиш внимание от другите с външният си вид, пък било то и с друго също. Не е ли по- важно какво има в главата от това върху нея?

 • Blongown

  June 4, 2016

  Хареса ми. Има много истини.

 • Danny

  June 4, 2016

  Много вярна статия !

 • сиса

  June 3, 2016

  Статията е написана с много ясна цел и по пътя добре са разчистени, нещата за който не се говори. Съгласна съм напълно с авторката. Всичко струва пари! И всеки може да провери истинността, като отиде при кварталния фризьор и при един стилист. Ако сте жена пробвайте, ако сте мъж пратете жена си и тогава да обсъждаме вярна ли е или не статията. И още нещо: не била дълбокомислена, ами не е и никой не проявява претенции за това.

  • marta.dobreva

   June 5, 2016

   🙂 Благодаря!

   • Маги С.

    June 8, 2016

    По темата има един доста известен …. виц. Мъж дава пари на жена си за фризьор. Като се срещат след това, той възкликва: “И какво? Затворено ли беше?” А иначе и самият Лагерфелд е на мнение, че красотата струва пари. Проблемът е съвсем друг: освен всичко друго, красотата струва и … пари, но …. освен всичко друго, парите не гарантират … красота.

 • Анастасия

  June 3, 2016

  Доста тъпоумни доводи и статия като цяло!

 • zuzi

  June 3, 2016

  sadarjanieto kato ne q biva opakovkata ako shte da e zlaTna

  • Milen

   June 7, 2016

   sadarjanieto 😀 😀 😀 Зузи, пиши си съдържанието на кирилица, Кирил и Методий не са посветили живота си, за да пишеш като 11 годишен инфантилен аутист и да ръсиш разстройство, където и да решиш да изливаш “словото” си.

 • Lora Ivanova

  June 3, 2016

  Изключително меркантилна статия, от празноглава авторка !!!

 • Тралала

  June 3, 2016

  Доста слаба статия (признавам си, спрях да чета като стигнах до ” кОтрето на крака”). Но да си мислиш, че скъпата козметика, скъпите рокли, скъпите манипулации са нещото, което прави една жена красива, ами извинявай ама си далеч от истината. В крайна сметка жената е човек със собствен стил, вкус начин на мислене и т.н., а не например спортна кола – нещо с което да се хвалиш на приятелите си – виж кооолко е лъскава. Та като човек с индивидуалност, стилната жена може да накара мъжете да обърнат поглед след нея и с доста по-семпли дрехи и без маркови паарфюми. Ако нещото, с което жената прибягва да “натрупа точки” е единствено външният вид, ами тогава … искрено я съжалявам – за пример наскоро гледах някаква си абитуриентка, дето дала 15 000 лв. за рокли, ами горката изглеждаше по-зле от “нормалните” абитуриентки . Не казвам, че инвестицията във външния вид, не е важна, казвам че ако имаш вкус и стил, добър резултат може да се постигне и с малка инвестиция, а когато ги няма – дори и да изглеждаш като кинозвезда, това едва ли ще е достатъчно. В крайна сметка вечерта си лягаш с жената под дрехите, а не с облицовката отвън. Та така . Просто пиша и една мъжка гледна точка.

  • Габи

   June 4, 2016

   Гледали за това момиче, може би до всички е стигнал този репортаж (дори някои да не гледаме телевизия), а питате ли се защо не сте гледали по телевизията друго момиче, което например да е успяло да изглежда страхотно на бала за нищожна сума… Просто всички се интересуват от това да ни покажат какво и как по-заможните правят.. А по-бедните само гледат отстрани и си казват “Аз по-малко човек ли съм, не заслужавам ли и аз скъпа рокля, не заслужавам ли и аз това внимание?!”. Замислям се дали това не е целенасочена акция, с която да се потъпче самочувствието на българката и да започне да я вълнува само това, за да пренебрегне другите важни неща, които се случват…мисля си го, тъй като усещам, че дори и аз изпадам в такива ситуации понякога. Всеки си има самочувствие и в случаите, когато ти “навират” в очите такива скъпарски истории, смятам, че е нормално самочувствието ти да реагира и да се почувстваш кофти….

   • marta.dobreva

    June 5, 2016

    Важно е ние да не спираме да показваме коя е истинската красота! Ясно е, че ще се опитат да ни смачкат… 🙁

  • marta.dobreva

   June 3, 2016

   Здравейте, никой не говори за такива огромни суми. Моята рокля за бала струваше 200 лв. Не съм искала да представя жената по този начин, а да покажа една друга гледна точка за “красотата” в днешно време. Благодаря ви за обратната връзка! 😉

 • John Dumas

  June 3, 2016

  Интелигентните девойки обикновено се превръщат в еманципирани жени, така че в въпроса е не колко, а кога.
  За ваше успокоение има достатъчно прозорливи мъже, които зная как да ви разпознаят.

  Критериите, които поставят мъжете много бързо буквално се изпаряват. Особено ако жената е достатъчно находчива за да му влезе “под кожата”. Това не мисля ,че може да се нарече “gold digging” ,далеч по важни са интелекта и присъствието ви до нас.

 • Димитър

  June 2, 2016

  Направи услуга на обществото и прекрати опитите си за писане на статии.

  Благодаря предварително!

 • hbeeva

  June 2, 2016

  Хайде сега, за да стане статийката по-кипра, накифлена и красивка, да минеш с критичен поглед като слез лазерна епилация и да пооправиш неграмотностите. Запетайчици, правопис…все едно красавица с набримчен чорапогащник и червило по зъбите.

  Иначе идеите в статията са като за седми клас: нито за красотата, нито за взаимоотношенията на половете има някакви по-сериозни проблясъци.

  • Моника

   June 4, 2016

   Това беше най -голямата глупост която някога съм чела!
   Първо Красотата не се купува тя е непостоянна величина или иначе казано – Всеки има различно разбиране за красотата!
   Второ мога да ви уверя че познавам бедни момичета които точно заради това ,че не се опитват да привличат вниманието са доста по атрактивни!
   Познавам и много богати момичета които са типичен пример за инвестиция в красота! Повярвай ми всяка една от тях се е превърнала в едно хирургическо чудовище!
   Сега Сестрички мои вместо да пишете статии от завист, погледнете в огледалото и вижте красотата която не струва пари!!!!
   Авторката на тази глупост може да се самоубие с тези разбирания за живота най-често до там се стига или до кабинета на Енчев

   • Vanta

    July 9, 2016

    Усещам подигравка към бедните хора и това ме отблъсква. Подигравате се на честните хора без възможности да подсигурят всеки моден парцал от по 700 лв. на любимата си. Освен това колко пъти според Вас може да се впечатлят хората с едно бижу или с една рокля? Отговорът е САМО ВЕДНЪЖ! Има къде по- стойностни неща в живота, но Вие сте още прекалено млада, за да го осъзнаете. Да не забравяме, че колелото се върти- доста богати обедняха…

    • marta.dobreva

     July 9, 2016

     Вече не знам как да отговарям на коментарите ви! Всеки вижда това, което иска.. прочете и другите ми статии, за да разберете що за човек съм и тогава ме осъждайте!

   • Моника

    June 22, 2016

    Ив уверявам те че аз нито съм женена нито съм нещастница с дете (което не знам защо трябва да е нещастие) имам достатъчно средства и да се мисля за богата жена .Точно поради този факт те уверявам че тази статия е велика простотия!

   • На

    June 14, 2016

    Пълна тъпотия

   • marta.dobreva

    June 5, 2016

    “Авторката на тази глупост може да се самоубие с тези разбирания за живота най-често до там се стига или до кабинета на Енчев”. Вижте какво хубаво е, че имате мнение, но първо ми прочете и другите статии, преди да прецените дали трябва да се самоубивам! 🙂 хубав живот! 😉

   • Ив

    June 5, 2016

    Авторката е напълно права. А това, че вие семейните с две деца, които сте се преебали с мъже пезпарковци, които тайно им текат лигите по именно “тези” жени, можете да бълвате змий и гущери. Всички обаче знаем каква е истината и че света се върти около парите.

  • marta.dobreva

   June 3, 2016

   Благодаря за обратната връзка! 🙂

Leave a Reply

To you!

previous post

The real price of travelling

next post

%d bloggers like this: