Животът е  за онези лудите, които искат всеки ден да преживяват, да творят, да опитват от всичко. Тези, които не искат да влизат в рамки и да си слагат етикети, защото те са всичко и всички, когато и където си поискат. Те не се определят с професията си, с позицията си, със семейното си положение или с града, в който са родени. Те нямат корени, нямат предци, защото те са просто себе си.

Светът се опитва да ги ограничи, да ги вкара в клетката си с решетки от стереотипи, но те се противят, бунтуват и искат да живеят по собствените си правила. От време на време влизат в рамките, ей така за разнообразие, но хич не ги свърта там и бързо се връщат в бъркотията си. Защото те управляват хаоса, те не могат и не искат да избират установен ред, защото това ще ги убие.

Те не работят това или онова, те не са домакини, майки, съпруги, съпрузи, бащи, любовници, учители, чистачи. Те нямат роля, те са всички роли  в една, те са хамелеони и когато се налага влизат  в различни костюми, играят различни роли, защото не се задържат дълго в една кожа.

На сцената на живота те са  едновременно режисьори, актьори и зрители. Те сътворяват невероятно представление, което няма етикет, няма заглавие, няма жанр и накрая шедьовър или бестселър. Наричайте го, както искате, но е от онези неща, дето променят живота на другите.

Те нямат корени, те имат крила и искат да летят, искат да са високо над дребнавостта и ограничението, искат да разчупят всяка окова, искат да създават, да бъдат полезни, да променят правилата и да създават играта. Те са лидери, те сътворяват нова, различна и вдъхновяваща реалност.

На личната им карта пише имена, ЕГН и постоянен адрес, но те не са това. Те нямат дом, те нямат имена, те нямат възраст. Те имат само мечти и сърце пълно с позитивизъм. Те нямат постоянен адрес, защото те не принадлежат техният дом е светът.

Те са винаги жадни за свобода, за пътя копнее тяхното сърце. Те са гладни за промяна, за новото, за истината, за развитието, за успеха. В очите им има искри, огън и страст. Те дават несекващия си ентусиазъм на света  не го държат за себе си. Защото те са тук, за да дават пламък на онези, които си нямат. Трябва да са тук, защото светът има нужда от тяхната лудост.

Да, наричат ги луди, различни, неразбрани, аутсайдери, задръстени, странници… Но.. Но те са тези, които имат силата да променят този свят. Просто трябва да им напомняме, че тяхната светлина е нужна, за да има живот на тази планета. Душите им са светлина, която може да даде живот на предмети, идеи, решения на проблеми, открития и развитие за този свят.

Но те също са чувствителни, грижовни, честни и им пука! Пука им за глобалното затопляне и за света. Те не си купуват найлонови торбички за щяло и нещяло. Те отварят вратата, отстъпват мястото си, усмихват се дори на неучтивите. Ако ти се ядосат, спокойно, бързо ще им мине, те не мога да таят злоба в себе си, в душите им има твърде много светлина, за да се помести там мрак.

Мечтатели? Да това често им е прякорът. Летели в облаците.. Ами ще летят щом могат, кой иска да си седи на стола от 9 до 5…..  Пускайте ги да летят,  те рано или късно откриват, каквото си търсят там из облиците, връщат се на земята и направо скриват шапките на всички..

И те се страхуват, и те се провалят, но когато паднат стават, тупат се от праха и продължават. Понякога може да ги видиш спокойни и сякаш спрели лудия си бяг, но недей се заблуждава, те просто си почиват или се подготвят за следващото голямо приключение. Когато не виждаш обичайната им усмивка, не се притеснявай, просто събират енергия, все пак и техните батерии имат нужда от презареждане. 😉

Те обичат залезите, изгревите, допирът на книги, мирисът на гора, музиката, хората, светът, слънцето, пътуванията, любовта, вдъхновението, изкуството, виното (специално за Валя :*) приключенията, усмивките, смехът, възможното и невъзможното…. Те говорят за идеи, за мечти, за приключения. Те виждат красотата във всичко, очите им са винаги работещи камери, които запаметяват всеки миг и после го пресътворяват със своя талант.

Те смело посрещат трудностите, които често предизвикват техния оптимизъм. Те винаги се справят, защото знаят, че животът е създаден, за да бъде красив и се борят за тази си визия.

Понякога си мислиш, че идват от друго време или планета, че не са за тук, стоят малко нестандартно и някак ти е трудно да ги впишеш във всеобщия пейзаж. Формите им са криви, нестандартни и е трудно да ги наместиш в кутията. Хората се мръщят на кривите им ръбове и искат да ги издялкат, но не могат, те не са създадени, за да стоят в кутии.

Понякога не разбираш какво ти говорят, понякога ти се струват странни, понякога танцуват лудо по улиците, четат странни книги, рисуват екстравагантни форми, сътворяват непрактични предмети или дават живот на гениални идеи, които сътворяват света, който виждаме днес. Не са религиозни, но вярват силно, вярват, че светът може да бъде по-добро място за живеене, а животът е безумно приключение или нищо.

Те оставят следа в света и в душите на хората, защото това е тяхното призвание. И ако срещнеш такъв човек, позволи му да те зарази с несекващия си ентусиазъм не е смъртоносно. А може и ти да се превърнеш в един такъв. 😉

*Простете ми, ако има грешки. 🙂