Close

Защо ще си останеш стара мома?!

Ще си изтегля Tinder, докато си чета поредната глава от световния бестселър 50 нюанса сиво, по-сиво, най-сиво и т.н.. Толкова се запалих по книгата, че още преди финала на първата си купих и другите две, а и нямам търпение да гледам последния филм! Ще го гледам с всичките си приятелки, с които обожаваме Крисчън! Tinder почти се изтегли, оставям книгата и го инсталирам. Чудя се дали там ще срещна моя мистър 50 нюанса сиво? Ох, колко искам да е висок, с хубаво тяло, все пак Крисчън тренира всеки ден, и то с личен треньор. Крисчън е висок и красив, да не забравяме, че е толкова интелигентен, а на всичкото отгоре e богат и успешен! Инсталирам си Tinder, обнадеждена съм, там някъде се крие моят принц, който ще е перфектен и с него ще сме завинаги заедно и щастливи!

Из откъси от мислите на една (средностатистическа, не представителна извадка, неидентифицирана) необвързана жена(Не я познавам!)

 

А сега да кажа защо пиша това!

След като приключих поредната неуспешна връзка. След като прочетох редица книги и статии по темата за взаимоотношенията между мъжа и жената. След прочитането на част и половина от поредицата 50 нюанса сиво, бежаво и т.н., не можах да си го причиня да ги завърша. След около година работа с Наталия Кобилкина, след всичко това все по-интересна ми е темата за взаимоотношенията между мъжа и жената, разбира се, от женската гледна точка. Особено интересен ми е въпросът „Защо толкова хубави и умни жени са сами?“.  Побъбрих си и с приятелите ми от мъжки пол, за да имам и другата гледна точка, и тръгнах да разследвам въпроса, който всъщност жените си задават: „Къде са всички умни, добри, възпитани, хубави и успешни мъже, които искат да се обвържат?“ или „Защо все още съм сама?“.  

 

Не съм от момичетата, които си  купуват COSMOPOLITAN, за да научат 10 трика как да го направиш завинаги твой!, не чета наръчници тип Как да си намериш гадже и т.н. Не съм семеен терапевт, не съм експерт, а просто споделям моята гледна точка, като резултат от рефлектирането ми по темата, от наблюденията ми и най-вече от урцоите, които научих от моя горчив опит и този на приятелките ми!

 

Да се върнем на дамата с инсталиращия се Tinder:

 

Мммм, този има големи уши – отиваш наляво приятел.Този пък защо се облича така?! Твърде е нисък, не мога да нося токчета с него, не че нося често, но все пак. Пф, работи в Mcdonalds, как ли пък не, аз съм интелигентно момиче, не мога да излизам с някой, който продава хамбургери. Този има криви зъби, а на този защо косата му е такава? Не харесвам мъже, които четат фантастика и играят компютърни игри. Програмистите са много скучни…

Така младата дама прехвърля голям брой мъже, които отпътуват наляво (не ги харесва). Но изведнъж се появява светлина в тунела:

Ууу, тук мирише на мускули, толкова е сладък и се облича добре, снимал се е пред яхта, дано да е негова! Веднага го лайквам! Имаме Match!

Душата ѝ ликува. Започва да си представя колко ще са красиви децата им, колко романтични вечери ще имат на яхтата и как той ще я кара да крещи всяка вечер в спалнята, ще ѝ прави красиви подаръци. Тя най-накрая откри своя мистър Грей – ще има световен мир! Тогава той ѝ пише Здрасти, бебчо, как си? Имаш ли планове за довечера? Тя ще се пръсне от щастие, решава да не изпуска този шанс от съдбата и му казва, че е свободна. Той съответно стреля направо – У нас или у вас?. Ехх, май няма да има световен мир, защото тя избухва в сълзи, познай защо?

Защото всички мъже са еднакви и няма читави, всички са идиоти, прасета, нещастници, искат само секс, не са романтични, не могат да обичат и знам, знам списъкът е безкрайно дълъг!

 

Преди да пристъпим към същинската част ще те помоля, ако си от женски пол, да извадиш онзи дълъг списък, който криеш в нощното си шкафче и всяка вечер плачеш над него, чудейки се защо мистър перфектен още не се появява, а срещаш само идиоти, които ти разбиват сърцето. Извади го този списък и най-доброто, което можеш да направиш за себе си е да го ИЗГОРИШ! Защото никога, никога няма да срещнеш това човешко същество, което да отговаря на 100% от всичките ти очаквания, които в повечето случаи са неизпълнимо високи.

 

Искаме нещо добро, но дали можем да предложим нещо също толкова добро?

Ние жените, особено максималистиките, вярваме, че трябва да получим най-доброто – господин „Перфектен“. Но процентът на идеалните мъже, ако въобще има такива, вероятно е много по-малък от процента на жените, които мислят, че заслужават такива. Искаш амбициозен и интелигентен мъж, а дали ти самата си такава? Искаш да ти е интересен и инициативен, а дали ти си интересна и инициативна? Искаш той да има фитнес тяло, а ти самата тренираш ли активно? Ако нямаме реалистична преценка за това, което сме и какво можем да предложим, вероятно ще се объркаме какво точно заслужаваме. Вселената привлича към нас това, което сме ние самите. Не може по цял ден да ядеш банички и да очакваш  Мистър Олимпия да иска да ти бъде сродната душа. Смятам че и ценностите, които имаме, играят огромна роля, дори най-важната. Ако си редовна посетителка на чалга заведенията, ще пропуснеш мъжете, които посещават книжарниците в събота сутрин. Надявам се, че повечето ще разберете метафората и ще се досетите, че ще привличате хора, в случая мъже, които имат ценности подобни на вашите.

 

„Боклукът“ за една е „съкровище“ за друга!

Случва се да се разделим с даден мъж и след време друга жена решава, че той е подходящ и си го взима. Тогава ние си спомняме за всичките му позитивни черти и често съжаляваме, че сме го изпуснали, за да гоним дивото и перфектното. Не винаги причините да се разделим с даден мъж са много ясни в главата ни, и затова не можем ясно да дефинираме на самия мъж защо аджаба искаме да си продължим живота си без него. Мъжете остават в недоумение защо са зарязани, в крайна сметка ние също! Аз лично паднах в този капан не веднъж, не два пъти, а вероятно доста повече. Урокът, който научих от тези ситуации е, че желанията ни не винаги са продиктувани от желанията на душата ни, а от желанията на егото ни! Мислим, че заслужаваме друг мъж, че този не е достатъчен, че нещо му липсва, че не задоволява всичките ни потребности, че не отговаря на всичките ни изисквания, а всъщност проблемът си е изцяло в нашите глави! С този ни е добре, но си мислим, че с някой друг ще ни е още по-добре, но как сме сигурни в това? Ами не сме, просто искаме повече – максималистки сме!

 

Не винаги това, което желаем, е това, от което реално се нуждаем.

Никой мъж не може да те спаси ти сама трябва да се спасиш, в любовта няма гаранции. Ти не си половинка, която търси другата си част! Ти си цяла личност, която си търси спътник, с който да сподели това пътуване, а не някой, който да ти запълва емоционалните празнини, защото това никога не свършва добре. Ако мислиш, че някой друг ще направи грешките ти вместо теб или ще се погрижи за твоето развитие, финансово състояние или това да ти е забавно и интересно, малко си се объркала! За тези ни очакваня, спрямо другия пол, голямо влияние оказва цялата ни култура и стереотипи, които предимно идват от големия екран. Филмите, списанията и рекламите не престават да ни казват, че смисълът на живота е да си намерим половинката, защото видиш ли ние сме се родили половин хора. 😀

Връзката е начин да растете заедно, да се движите напред, връзката е възможност да се развивате заедно. Връзката не е източник на финанси, връзката не е средство да си задоволяваш емоционалните нужди или да те кара се чувстваш значим/а! Има жени, и не само, които вярват, че само ако някой друг ги обича и цени, те са стойностни същества! А всъщност, ако ти не се цениш, другият също няма да го направи.

Живей си живота, бъди щастлива, забавлявай се, върви си по пътя и се развивай като личност, никой няма да го направи вместо теб, още по-малко някой мъж. Мъжете не харесват нуждаещи се жени, които отчаяно търсят да се вкопчат в някого. Ако ти не се наслаждаваш на компанията си, как очакваш някой друг да го направи.

 

Той ще е такъв, какъвто го предизвикаш да бъде.

Това всъщност се отнася не само за взаимоотношенията мъж-жена, но за взаимоотношенията като цяло. Направени са много проучвания, с които се доказва, че думите и емоциите, които изпращаме към даден обект влияят на неговото изменение.Такива опити са направени с ориз, със замръзнали водни молекули и т.н. Идеята е, че ако ти вярваш и говориш, че мъжете около теб са идиоти, за нищо не стават, искат само секс, глупави са и т.н., те вероятно ще се държат точно така с теб. Ти ги предизвикваш да показват дадена своя страна спрямо теб, чрез емоциите и отношението ти към мъжкия пол. Следователно ще срещаш мъже от един и същи тип – отговарящ на това за какви ги смяташ.

Мъжете не са перфектни, повечето, но ние жените сме тези, които трябва да им помогнем да се превърнат в най-добрата си версия. Разбира се, това не се случва чрез манипулации, заповеди, изисквания и условия. Аз лично съм опитвала много пъти да моделирам човека във връзката по моите разбирания, уж, да му помогна да се промени към по-добро. Той също се е опитвал, не толкова настойчиво като мен, накрая всичко завършваше негативно. Защото никой мъж не харесва да му се казва какъв трябва да бъде, още повече да се изисква от него да се промени. Ние сме във връзка, за да си помагаме един на друг да ставаме по-добри, но по начин, който не наранява и обижда другия, като му казва че нещо не му е наред и не е достатъчно добър, умен и т.н. Виждала съм примери как един и същи мъж се държи по тотално различен начин с различните жени, когато е във връзка.

 

Външността не е всичко и никой не е перфектен!

„Само около 15 процента от мъжете са над един и осемдесет, а 80 процента от жените искат точно тях!“ (от книгата Омъжи се за него).

Светът ми се струва силно движен от външното и повърхностното. Не казвам, че външността не е важна, но ако натежава твърде много върху везната, може да изпуснем нещо прекрасно, което просто е скрито под повърхността. За всеки влак си има пътник, но понякога сме твърде взискателни дали прозорците на влака имат завеси или не.

Чувала съм причини, поради които дадено момиче не харесва конкретно момче, които са безумни. Дори аз самата съм давала на себе си безумни доводи защо не бих излязла с някого за първи или втори път. Отказвала съм на момчета да излезем, защото са ми се стрували незадоволително високи или не ми е харесвал носът на един или интересите на друг, или нещо друго. Разбира се, не съм им казвала нещата така, но в главата ми е имало ясна причина защо няма да изляза с тях. Преди време реших, че ще надмогна това и излязох повторно с момче, с което на първата среща мозъкът ми каза, че нещо не е наред. Реших да не го слушам този мозък и да изляза отново с въпросното момче. Така една приятелка излезе на среща, след която не беше особено ентусиазирана, започна да ми изрежда всички причини (повърхностни), поради които не би излязла пак с него. В крайна сметка реши да го направи и взе, че им се получи.

Когато опознаваш даден човек, си способен да видиш отвъд привидното, започваш да гледаш на личността различно, защото цялото ти усещане за нея става доста по-различно от просто повърхностното. Положителните качества на човек му придават съвсем друго излъчване в нашите очи и нещо красиво може да се случи. Но ако реагираме първично и отхвърлим всяка възможност, защото не ни харесва гласът, например, на мъжа отсреща, може да изпуснем много.

Също така самите ние не сме перфектни, имаме недостатъци във външността и/или личността. Искаме другите да приемат нашите недостатъци, но ни е трудно да приемаме чуждите.

 

Обичай с душата си, а не с егото си.

Силните, независими, амбициозни и успешни жени пренасят жаждата си за повече и за най-доброто от арената на професионалния живот и в личния. Жените, които се стремят към успехи, стават все повече. Вярата, че щом в професионален аспект са достигнали върхове, то и в личния им се полага голямото парче от пая (баницата :D), става по-голяма. Тези жени се сблъскват с най-много разочарования, защото имат най-много очаквания. Мъжът да бъде по-успешен от тях или поне колкото тях, да бъде висок, красив, умен, забавен, отговорен, силен, емоционално стабилен и т.н. Трудно им е да бъдат приемащи, да покажат слабост или уязвимост, които са нужни, за да бъдат щастливи с мъж, който не e успешен, колкото тях. Въпреки че успехът е субективно понятие, на тези жени им е трудно да разберат, че това, което искат, не винаги е това, от което се нуждаят. Егото може би се нуждае от също толкова успешен мъж, но душата знае, че вероятно по-семеен тип, който няма амбиции да бъде CEO, а иска да има повече време за семейството, е доста по-подходящ за такъв тип жена. Не искам да задълбавам много тук, защото това е деликатна тема, и може някой да вземе да се обиди, поради причината, че успехът е субективен.

 

Drama Queen?!

Има жени, които все казват, че искат добър мъж, който да ги обича и уважава, да ги подкрепя и всичко да е мирно и тихо. Е да де, но като си хванат за гадже мирен и тих мъж, започват да негодуват, че им e прекалено тихо и спокойно – скучно. Слушала съм жени как се оплакват, че им е писнало от скандали, разправии, изневери и драма, но в същото време все попадат в такива връзки. Аз на тези жени им казвам drama queens, те не си падат по добрите мъже, те търсят винаги лошите момчета. Чувала съм коментари от сорта на „Лошите момчета ми действат възбуждащо, а с добрите ми е твърде скучно“, но в същото време се жалват, когато за пореден път са наранени от някое „лошо момче“. Противоречим си какво точно искаме, и това тук е просто пример, защото се случва да казваме, че желаем едно, а всъщност да правим съвсем друго. Аз лично мисля, че жените сме мазохистки, и затова винаги ни влече там, където има болка и страдание. Добрите мъже са желани в моментите, когато боли от поредното разочарование. Но когато раната отново заздравее, жените припкат към следващото „лошо момче“. Отдавна спряха да ми привличат вниманието такива мъже, енергията, която се влага в драма, може да бъде използвана за повече любов, разбирателство и секс ! 😉

 

Винаги ще има съмнения. Затова трябва да избереш!

Когато мъжът реши, че дадена жена е неговата жена, той е взел решение и това е – край! Ако срещнеш мъж, който те разиграва и не знае какво иска, объркан е и т.н., в повечето случаи това не е вярно, просто си му удобна в момента и търси начини да те задържи по-дълго, но в дългосрочен план той е решил дали би ти надянал пръстен, още преди ти самата да разбереш. В женския мозък е друго, жените много по-често се питат дали това е човекът за тях, дори след като вече са в сериозна връзка, чудят се дали там някъде няма някой по-добър и по-подходящ. Проблемът е, че ние често НЕ избираме мъжа с цялото си сърце, а си оставаме опция, че някога там някъде може да се появи мъж, който хърка по-малко или ходи на фитнес по-често. Това са жените, които не са изгорили своя списък и още тайничко се надяват, докато гледат поредния романтичен филм, че някой ден сродната им душа ще почука на вратата изневиделица. Тогава те ще напуснат уверено своите настоящи партньори, защото най-накрая се е появила сродната им душа, която довършва изреченията им и не хърка.

 

Намирането на гадже е като намирането на работа.

Да си представим, че намирането на гадже е като намирането на работа. Разглеждаш всички обявени свободни позиции, кандидатстваш за тези, които най-много ти харесват. Обаждат ти се за интервю за една супер яка позиция, съответно ти отиваш. Но да си представим, че не те изберат. Да кажем, че получиш обратна връзка, че не си избрана, защото не отговаряш на всички изисквания. Какво може да направиш: да търсиш друга позиция, за която имаш нужните квалификации, но да кажем не е толкова готина; да вложиш много труд и усилия, за да придобиеш необходимите квалификации, за да си достатъчно добра за тази готина позиция; да решиш, че не искаш да се променяш и грабваш първата сносна оферта, която получиш, и правиш най-доброто от нея. И с търсенето на мъже е така…;)

 

(Преразказано от „Омъжи се за него“)

Една жена отива в мола да си купи пуловер, влиза в един магазин харесва си, но не е сигурна дали въпросният пуловер ѝ харесва достатъчно. Затова отива в следващия магазин, но и там не намира точно това, което търси. В третия магазин пуловерът ѝ е малко неудобен, затова отива в четвъртия магазин… И така в редици магазини, от които си тръгва разочарована, защото не намира точно този пуловер, който си представя и иска. В крайна сметка решава, че пуловерът в първия магазин не е чак толкова лош и все пак ще си го купи. Когато се връща там, пуловерът вече е купен от друга жена, на която ѝ се е сторил достатъчно добър още първия път, когато го е видяла. 😉

 

В крайна сметка взаимоотношенията са сложна тема и далеч не смятам, че съм развенчала всички истини защо има необвързани жени. Причините винаги са комплексни и често много по-дълбоки от привидното. Важно е да отбележа, че има мъже, които също страдат от синдрома на максимализма и високите очаквания. Но всички знаем, че жените сме по-придирчиви и винаги виждаме, когато „яката на ризата е недоизгладена“. Смешно е, че това може да се окаже причина да си останем сами и да си купим котка, аз лично предпочитам куче! 😀

 

От всичко казано, което вероятно може да бъде оборено, за две неща съм напълно сигурна. Едното е, че в крайна сметка всеки получава това, което заслужава. Другото е, че е много полезно да изследваме взаимоотношенията ни с хората и да наблюдаваме нашите реакции и действия, защото те са отговорни за ситуациите, в които попадаме. Ако правим едно и също, няма как да очакваме различен резултат!

 

Попътен вятър на всички дами, които продължават да търсят!

 

П.П. Ако мога да си позволя да ти дам един съвет, от личен опит, намериш ли приличен мъж, който те кара да се чувстваш добре, уважава те, обича те и те цени, сексът е добър, то избери го с цялото си сърце и не ходи да гониш еднорози, защото онзи списък от нощното ти шкафче е реален, колкото са еднорозите (не се брои, ако използваш наркотични вещества :D)!

 

Момичето със скучните чорапи

previous post

Най-трудното нещо на света е да си жена

next post

Comments

 • Lale

  February 12, 2018

  80% от нещата са взети от семинари на Наталия, но казани с други думи. Доста лична статия

  • admin

   February 18, 2018

   Както казвам в статията, работила съм с нея и това, което “проповядва” тя, това е повлияло на начина ми на мислене, но предимно съм говорила от личен опит! 🙂

Leave a Reply

Момичето със скучните чорапи

previous post

Най-трудното нещо на света е да си жена

next post

%d bloggers like this: